2019 májusában Nancy Pelosi demokrata házelnököt azzal vádolták meg, hogy részegen beszélt egy nyilvános fellépésén. Azt ezt bizonyító videó azonban manipulált volt – egész egyszerűen lelassították a felvételt. A nyilvánvaló hamisítás ténye nem zavarta az amerikai elnököt abban, hogy saját twitteres oldalán is megossza a felvételt.

2020 júliusának végén a hamisítástörténelem megismételte önmagát. Előkerült egy videó, amely Pelosi állítólagos iszákosságára akarta felhívni a figyelmet (vagy elvonni valami másról):

Nancy Pelosi “Drunk” Video — Side-by-Side Comparison

Here’s a comparison of the original Nancy Pelosi press conference video from May 20, 2020 and the doctored viral video making rounds on social media.

A Snopes szerint azonban ez az azóta többmilliós nézettséget elért felvétel sem valódi, ráadásul nem is friss. Egy május 20-ai sajtótájékoztató felvételét dolgozták meg lassítással, apró vágásokkal és beillesztésekkel. A legendavadász oldalon elolvasható a jelenet írásos levonata.

WATCH: House Speaker Nancy Pelosi holds weekly news briefing

Stream your PBS favorites with the PBS app: https://to.pbs.org/2Jb8twGFind more from PBS NewsHour at https://www.pbs.org/newshourSubscribe to our YouTube cha…

Egy másik tényellenőrző oldal szerzője, Daniel Funke cikkében megjegyzi: Pelosi 2010 óta történő, visszatérő részegezése azért is érdekes, mert a házelnökról amúgy úgy tudni, hogy nem iszik alkoholt.

A lap által megkérdezett szakértők szerint Pelosi ittasként való ábrázolása egy egyszerű módszer. Rebekah Tromble politológus szavai szerint mindez “alacsonyan lógó gyümölcs” a politikusi hitelesség támadásához, ráadásul a videónak köszönhetően hosszú távra rögzülhet ez a kép a nézőben.

A PolitiFactnak nyilatkozó másik szakértő, Ethan Porter szerint ez kép egyben egy ősrégi sztereotípiát, a női politikusok instabilként, vezetésre alkalmatlanként való ábrázolását is megjeleníti.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!