Saját tweetje szerint öt éve várta a pillanatot a HuffPost fehér házi tudósítója, S.V. Dáte, hogy feltegye Trumpnak a kérdést. Az amerikai elnök előbb meglepődve visszakérdezett, hogy kinek a hazugságára gondol, majd miután a tudósító egyértelművé tette kérdését, Trump – rövid hezitálás után, válasz nélkül – a következő tudósító felé fordult.

Trump snubs reporter who accused him of lying to the American people

During a press briefing Huffington Post reporter S.V. Dáte asked Trump why he lies. Trump swiftly continued with a different reporter. #FoxNews Subscribe to …

A Washington Post folyamatosan frissülő tényellenőrző adatbázisa szerint Donald Trump több mint 20 ezer hamis vagy félrevezető állítást tett hivatalba lépése óta. Az oldal szerkesztői nemrégiben, amikor a mutató átlépte a 20 ezret, arról írtak: a számláló elindításakor nevetségesnek tűnt a gondolat, hogy valaha is elérjenek egy ilyen magas számot.

S.V. Dáte januárban már írt egy nagyobb cikket arról, milyen hatással vannak Trump hazugságai a Fehér Házra, az országra, a sajtóra és a társadalomra. Ebben a szerző arról elmélkedik, hogy 33 éves újságírói pályafutása alatt egyetlen embert sem látott, aki rendszeresen és agresszíven ennyire tisztességtelen lett volna. Trump elnöksége alatt a világ hozzászokott és megtanulta, hogy ha az amerikai elnök kinyitja a száját, vagy bepötyög valamit Twitterére, azt érdemes legalábbis szkeptikusan kezelni.

Márpedig ennek a viselkedésnek Trump elnökségén túlmutató következménye is lehet, például hosszú távon meghatározhatja, mit visel el egy ország választott képviselőjétől – figyelmeztet cikkében S.V. Dáte. Felmérések szerint bár az amerikaiaknak csupán 28%-a hisz Trump szavaiban, támogatottsága – a januárban megjelent cikk időpontjában – 40 és 45% közötti volt. Ennek oka S.V. Date szerint az, hogy az emberek többsége elhiszi azt a Trump által is sulykolt tételt, miszerint minden politikus korrupt és hazudik.

A szerző szerint azonban ez nem igaz, a tények pedig akkor is tények maradnak, ha figyelmen kívül hagyjuk őket. A klímaváltozás hoaxként való emlegetése nem menti meg Miamit attól, hogy minden tavasszal elárassza a víz. Annak gyakori emlegetése, hogy Kim Dzsongun nem érdekelt már a nukleáris fegyverek fejlesztésében, nem fogja megoldani a koreai nukleáris fenyegetést. Vagy – hogy egy cikk születése óta történt példát is mondjunk – a koronavírus bagatellizálása nem menti meg az országot a járványtól, sőt.

S.V. Dáte véleménye szerint az amerikaiaknak fel kell tenniük a kérdést: joguk van-e az embereknek hiteles információkat kapni a Fehér Háztól, vagy – alacsonyabb szinten – megengedheti-e magának akár egy kisváros polgármestere a rendszeres hazudozást?

A mostani kérdezési lehetőség egyébként váratlanul érte az újságírót. A Guardiannek adott válasza szerint arra tud gondolni: Trump talán nem emlékezett januári cikkére, meg hogy márciusban egyszer már beléfojtotta a szót.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!