A George Floyd halála utáni amerikai tüntetések egy sokat elemzett képsorán egy fekete ruhába öltözött, egyik kezében esernyőt tartó férfit láthatunk, amint sorban töri be egy bolt kirakatát. A titokzatos férfit békés tüntetők próbálják lebeszélni a rongálásról, és egy idő után el is terelik őt a helyszínről. A rendőrség helyzetértékelése szerint a férfi cselekedete nagymértékben hozzájárult az addig békés tüntetések erőszakossá válásához.

Minneapolis police identify man from violent George Floyd protests | WNT

The person dubbed the “Umbrella Man” on social media, who was captured breaking windows at an AutoZone, was identified by Minneapolis police as a white supre…

A videót látva sokan az első pillanattól fogva provokációra gyanakodtak. Az egyik elmélet szerint egy álruhás rendőr tüzelte fel így a tüntetőket, ezt azonban a helyi rendőrség közleményben cáfolta. Mások – a férfi öltözéke alapján – az antifára mutogattak.

Július végén aztán – minneapolisi rendőrségi forrásra hivatkozva, de hivatalosan meg nem erősítve – a helyi Star Tribune arról adott hírt: a férfi valóban provokátor volt. De nem a rendőrség tagja volt, hanem a Pokol Angyalai nevű motoros bandával és a fehér felsőbbrendűséget hirdető Árja Cowboy Testvériség motoros szervezettel állt kapcsolatban.

Az illetőt korábban többször is elítélték, többek között ez – és egy múlt heti, e-mailben érkezett lakossági bejelentés – segítette a rendőröket a beazonosításában. A férfit egyelőre nem vádolták meg a bűncselekménnyel, így a nevét sem hozták nyilvánosságra, de az amerikai sajtóban ennek ellenére már több helyen is nevesítették.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!