A múlt héten futott körbe a világon a hír, miszerint – mint arról az MTI is beszámolt – spanyol kutatók 2019 márciusi barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét. A Barcelonai Egyetem eredményei – amelyeket a medRxiv honlapján mutattak be – arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzés jelen lehetett már az előtt, hogy a betegséget bárhol diagnosztizálták volna a világon.

A spanyol kutatók első körben két nagy barcelonai szennyvízkezelő vízmintáit elemezték 2020. április 13. után. Később, amikor az előző hónapokból származó szennyvízmintákat is elemezték, kiderült: a koronavírus Spanyolországban már a január 15-ei mintákban, vagyis 41 nappal az első regisztrált megbetegedés előtt jelen volt. A kutatók ezután a 2018 januárja és 2019 decembere között vett mintákat is megvizsgáltak. Valamennyi minta negatív volt, kivéve a 2019. március 12-eit.

Hogy ez valóban arra utal-e, hogy a vírus már több mint egy éve is jelen volt Európában, szakértők szerint csak további vizsgálatok után derülhet ki. A tanulmány független szakmai ellenőrzésen nem esett át, komoly lapban egyelőre nem jelent meg. A tét nagysága és a minél szélesebb tudásmegosztás érdekében kutatók nagy számban öntik megfigyeléseiket a világra, és ezek nem mindegyike állja meg később a helyét.

A szakértők szkeptikusak

A Conversation cikke arra mutat rá, hogy a pozitív eredményt akár az is okozhatta, hogy a laborban szennyeződött a minta. Vagy hogy nem a vírus egyik elemét találták meg, csak egy arra megtévesztésig hasonló összetevőt. A cikk szerzője szerint említésre méltó a barcelonai kutatók eredményével kapcsolatban az is, hogy a megfigyelés ellentmond a vírus eddig ismert természetével is. Ha ugyanis az eredmény valóban pozitív, az azt jelentené: a vírus már 2019 márciusában olyan nagymértékben jelen volt a városban, hogy egy 800 ml-s szennyvízmintából is ki tudták mutatni. Utána mégis 9 hónapig nem fedeztek fel megbetegedést annak ellenére, hogy a városban semmiféle védőintézkedés nem volt érvényben a betegséggel kapcsolatban.

Kétségeinek adott hangot a megfigyeléssel kapcsolatban a New York Times által megkérdezett független szakértő, Irene Xagoraraki is. Megjegyezte: vizsgálatuk során a spanyol kutatók három genom nyomait keresték a 2019 márciusi mintában, de ezek közül csak az RdRp mutatott pozitív eredményt. A lapnak nyilatkozó holland mikrobiológus, Gertjan Medema arról beszélt: a barcelonai kutatók eredményeit érdemes komolyan venni, de további vizsgálatokra van szükség a megállapítás megerősítéséhez.

Alapvető lépéseket hagyhattak ki a magyar virológus szerint

A kutatásról megkérdeztem Kemenesi Gábor virológust is, aki szerint alapvető és nem bonyolult bizonyító erejű lépéseket hagytak ki. Ráadásul a vizsgálat két olyan génre mutatott pozitivitást, amelyek specificitása sem a legjobban megbízható. Véleménye szerint túl korai és túl hamar felkapott következtetéseket vontak le a kutatásból.

A barcelonai csapatot vezető Albert Bosch, aki már 40 éve tanulmányozza a vírusokat, úgy nyilatkozott: nem tudják megismételni vizsgálataikat, mert a mintát kimerítették az első teszt során. Azt azonban kizárja, hogy fertőződés okozott volna fals pozitív eredményt, mert ha erről lenne szó, azt látták volna.

A New York Times szerint a barcelonai tudósok eredményeit úgy is lehetne ellenőrizni, ha helyi kórházak pácienseinek 2019 márciusában levett vérét vizsgálnák meg a koronavírus nyomai után kutatva. Ha ugyanis a vírus már 2019 márciusában jelen volt a városban, biztosan akadt néhány olyan beteg, aki influenzaszerű tünetek miatt került kórházba.

Illusztráció: CDC / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!