Az idehaza is megjelent állítás szerint Birger Sørensen norvég virológus és Angus Dalgleish brit tudós Quarterly Review of Biophysics Discovery folyóiratban megjelent tanulmánya szerint az új koronavírus szerkezetébe mesterségesen belenyúlhattak. A tanulmány íróinak munkáját idézve a lapok arról is beszámoltak: ez persze nem jelenti, hogy a vírus biológiai fegyverként készült volna, de a kísérletezés során elszabadult vírus teóriáját alátámaszthatja a megfigyelés.

Az állítás gyorsan végigszaladt a világsajtón, ami nem csoda, hiszen a tudósok nagy többsége szerint szerint a vírus természetesen alakult ki. Ha egy neves lap tudományosan ellenőrzött tanulmányában valaki ennek ellenkezőjét állítja, az hírértékű.

A végleges verzióban nem szerepelt ez az állítás

A FullFact tényellenőrző szervezet cikke szerint azonban erről nincs szó, vagyis a Quarterly Review of Biophysics Discovery tanulmányának végleges, elfogadott verziójában nem szerepel a szóban forgó állítás. A FullFact szerint a tanulmány korábbi verzióiban állítólag még benne volt a vírusba való mesterséges belenyúlás lehetősége, de a peer review során – vagyis azon ellenőrző folyamat során, ami egy tudományos lapot valóban komollyá tesz – kikerült belőle.

A tanulmány norvég társszerzője később a norvég NRK-ban is kifejtette azon álláspontját, miszerint a víruson mesterséges beavatkozás nyomai láthatók (a lap által megszólaltott más norvég szakértők ezt nem tartották bizonyítéknak). Birger Sørensen emellett tagadta, hogy tanulmányukból a szerkesztők kihúzták volna az erről szóló részt: publikált cikkük ugyanis a vakcinafejlesztésről szólt, a vírus eredetéről állítólag egy második cikkben fognak majd értekezni.

Ez azonban egyelőre nem jelent meg, így az állítás, hogy a Quarterly Review of Biophysics Discovery című folyóiratban megjelent tanulmány bizonyítaná a mesterséges beavatkozást, nem igaz. Ez persze továbbra sem jelenti, hogy a jövőben ne jöhetne egy olyan tanulmány, amely esetleg igazolja a jelenleg nem bizonyított emberi beavatkozás teóriát, de ez még nem az.

A Faktisk norvég tényellenőrző oldalnak nyilatkozó sejtbiológus, Trude Helen Flo úgy látja: Sørensen médiaszereplései felfoghatók egyfajta PR-akciónak is, a kutató ugyanis érdekelt egy vakcinafejlesztésben (amit egyébként a tanulmány végén fel is tüntet).

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!