A koronavírus miatti korlátozó intézkedések márciusi bevezetése utáni időszakkal kapcsolatban L. Ritók arról is beszélt, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő családok mennyire nehezen tudnak különbséget tenni a valós hírek és az álhírek között.

“Okostelefonja ezekben a térségekben is van az embereknek, látták a hipermarketek üres polcairól beszámoló híreket és pánikba estek. A rémület végiggyűrűzött: ha nincs arra pénzük, hogy ők tartós élelmiszert halmozzanak fel, és akinek van tartaléka, az mindent felvásárol, nem lesz elég áru. A Facebook számukra a legfontosabb tájékozódási forrás, de a családok, akikkel kapcsolatban vagyunk, nehezen tudnak különbséget tenni az igaz és hamis állítások, a valós és az álhírek között. Közben a közösségi médián megjelentek olyan bejegyzések, hogy korlátozni fogják a közlekedést, a faluban élők nem fognak tudni elutazni, vásárolni, a pánik tovább fokozódott, hogy honnan lesz meg a napi kenyér, betevő. Az állami média pedig azt sulykolta, hogy forduljanak az emberek az önkormányzatokhoz, majd ők segítenek a rászorulókon. Sok önkormányzat valóban el is kezdett élelmiszer-csomagokat osztogatni, de a különböző települések anyagi helyzete nagyban különbözik egymástól.”

A teljes interjú L. Ritók Nórával elolvasható itt. Az Igazgyöngy Alapítvány korábbi, médiaértést fejlesztő projektjének tanulságairól pedig itt olvashattok.

(via)

Illusztráció: Bődey János

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!