2020 júniusában szerte a neten elterjedt (és ezzel kapcsolatos hazai cikkekben a mai napig megjelenik), hogy a George Floyd halálával kapcsolatos tüntetések hatására a LEGO nem gyárt többé rendőrállomásokat, visszahívja a kimenő árukat, sőt a boltok készleten lévő csomagjaira is értékesítési stopot rendel el.

A LEGO szerint azonban ilyesmiről szó sincs. A játékgyártó közleményében és Twitteren június 4-én közzétett posztjában arról számol be, hogy nem állította le az értékesítést a tüntetések hatására, csupán bizonyos csomagjainak online marketinges promótálására rendelt el átmeneti stopot. A rendőrös szettek értékesítése a LEGO közleménye szerint zavartalan és a jövőben is az marad.

De akkor mi ez a levél?

A fenti nyilatkozattal valamennyire ellentétes annak a levélnek a szövege, amit a Toybook játékipari szakportál hozott le június 2-ai cikkében. Ebben a LEGO Affiliate Team – a Rakuten Linkshare internetmarketinges szolgáltatáson keresztül – arra kérte a cég partnereit, hogy a “legfrissebb történések fényében” távolítsanak el körülbelül 30, tételesen felsorolt, többségében a rendőrséggel és tűzoltósággal kapcsolatos terméket az oldalakról és a marketingtevékenységből.

toybook.com

A levéllel kapcsolatban a LEGO két nappal később azt nyilatkozta: ők a partnereiktől csupán az online promóciós tevékenységek mellőzését szerették volna kérni, és semmiféle terméket nem vontak vissza. A LEGO szerint a levél egy félreértés, amit sajnálnak is, és ígérik: a jövőben figyelni fog arra, hogy szándékaikat világosabban fogalmazzák meg.

Közben – ahogy az lenni szokott – a félreértett (félrekommunikált) szándék tovább mutálódott a neten, és így születtek például olyan extrém állítások, miszerint a cég a jövőben nem is fog gyártani ilyen termékeket.

A hivatalos LEGO shop magyar fiókjában egyébként a rendőr szóra rákeresve a cikk írásának pillanatában vásárolható volt többek között rendőrkapitányság, kutyás rendőri egység, rendőrségi légibázis és mobil rendőrparancsnoki központ. Utóbbi nagyon tuti, a karantén alatt én is vagy háromszor összeraktam a fiammal.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!