2020 májusában megjelent egy videó Jimmy Kimmel műsorában, amely azt sugallta: az amerikai alelnök orvosi védőeszközök helyett csupán üres dobozokat vitt egy virginiai egészségügyi intézménybe. A videorészletet Jimmy Kimmel Mike Pence szerepének tökéletes metaforájaként jellemezte:

A felvétel valós, és a videóban hallható szavak is elhangzottak Mike Pence szájából az üres dobozokról. De ha megnézzük a teljes felvételt – ami elérhető a C-SPAN oldalán – akkor a közvetítés 9. perce körül kiderül, valójában miről van szó.

Mike Pence viccelődik. Miután kipakolták az utolsó eszközökkel teli dobozt, az alelnök még visszamegy a kocsihoz, és amikor nyúlna a következő dobozokért, szólnak neki: azok már üresek. Mire ő vicceskedve: az üres dobozokkal pózolhatna a kameráknak. Udvarias nevetés, majd Pence bezárja a kocsi ajtaját.

A Snopes felidézi, hogy a virginiai intézmény azóta a Facebookon meg is köszönte Pence-ék segítségét, az alelnök szóvivője pedig “abszolút szemétnek” minősítette az üres dobozokról szóló állítást.

Persze lehet azzal dobálózni, hogy ilyen az, amikor a fagyi visszanyal, vagyis amikor a kommunikációjában nagymértékben ferdítésekre, álhírekre, hazugságokra is építő politikai oldalt álhírekkel támadják, de az igazság ebben az ügyben az, hogy ez egy eredeti környezetéből kiemelt, megtévesztően közölt felvétel. Még akkor is, ha egy szórakoztató műsorban jelent meg.

Jimmy Kimmel később – a maga módján – bocsánatot kért. Twitteren közzétett posztjában arról ír, hogy – mint az utólag kiderült – Pence nem üres dobozokkal, hanem teli dobozokkal pózolt PR attrakciója során. Majd bocsánatkérése után nem kis szarkazmussal hozzátette: tudja, mennyire fontos az igazság a hivatalban lévő adminisztráció számára.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!