Jeff Bezos, az Amazon alapítója és a világ leggazdagabb embere – akinek jelenleg 140 milliárd dollár feletti a vagyona, és még a koronavírus időszaka alatt is növelni tudta gazdagságát – 2026-ban átlépheti az ezermilliárd, azaz egybillió dolláros mérföldkövet – adták hírül lapok a Comparisun tanácsadó cég tanulmányát a minap.

A Recode technológiai híroldal cikke szerint azonban a hangzatos címek mögött – amelyeket nagyon gyorsan a politika is felkapott – nincs valós, vagy legalábbis komolyan vehető tartalom.

Ahogy a Recode szerzője megjegyzi: Bezos gazdagságának alapja az 1994-ben alapított online kiskereskedelmi gigász, az Amazon, amelynek körülbelül 11 százaléka van a kezében. Az Amazon részvényei az elmúlt 5 évben brutális mértékben – 560 százalékkal – nőttek, és ezt értelemszerűen követte Bezos gazdagodása is (lásd a Bloomberg grafikonját).

Jeff Bezos vagyona
Bloomberg

Bezos gyarapodása még rendkívülibb annak fényében, hogy tavaly egy 35 milliárdos válás “rontotta” eredményeit. Bezos persze nincs egyedül ebben rohanásban: az elmúlt 10 év tőzsdei fellendülésének köszönhetően más technológiai alapítók vagyona is gyorsan emelkedett.

A Comparisun előrejelzésének módszertana azonban ott hibázik a lap szerzője szerint, hogy kiindulópontja a milliárdosok előző öt évi “teljesítménye”, és ezt a növekedési ütemet alapul véve jósolja meg a következő éveket. Vagyis ha az Amazonnak a következő öt éve is olyan lesz, mint az előző öt volt, akkor Bezos lesz a világ első billiomosa 2026-ban.

De semmi nem garantálja, hogy például a gazdasági környezet ugyanolyan bika lesz a következő években, mint az elmúlt tíz évben volt. Miképp a cégek sem növekednek a végtelenségig ugyabban az ütemben: a fiatalabb vállalatok gyarapodása jellemzően erőteljesebb az érett cégekénél. Persze nem elképzelhetetlen, hogy az Amazon folytassa kiugró növekedését, de a Recode szerzője szerint a Bezos “úton van afelé, hogy 2026-ra billiomossá váljon” megfogalmazás nem annyira alátámasztott.

Akármi is lesz Bezosból 2026-ra, az Amazon alapítója már ma a valószínűtlen gazdagság szimbóluma, amit csak még valószínűtlenebbé és ellentmondásossá tesznek a cég alkalmazottjainak helyzetéről és a belső feszültségekről szóló híradások.

Fotó: Daniel Eledut / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!