Ingersoll Lockwood Baron Trump-könyveinek újrafelfedezése nem újkeletű, a tengerentúlon már 2017-ben futott egy nagyot a téma. Idehaza viszont éppen a minap jelent meg egy képekkel gazdagon illusztrált cikk, amelynek szerzője ugyan megjegyzi, hogy az olvasók fantáziájára bízza az elmélet hitelességének megítélését.

“Megmagyarázhatatlan” egybeesések

A történet lényege röviden: adott egy Ingersoll Lockwood nevű, 19. századi szerző, akinek két könyvében is “megmagyarázhatatlan” egybeeséseket talált az internet népe a 2010-es évek végén. Ezek a könyvek:

– a Baron Trump’s Marvelous Underground Journey (1893)
– és a 1900: or, The Last President (1896)

A regények és mostani világunk közötti párhuzamokról a Newsweek egy 2017-es cikke számolt be. A cikkben többek között megemlítik, hogy az első Lockwood-könyv főszereplőjét úgy hívják, mint a mostani elnök fiát – igaz, egy r betű hiányzik a nevéből. Baron Trump kalandozásainak inspirálója egy Don (!) nevű mester 15. századi kézirata, amely szerint a Föld belsejében lakott világok rejtőznek, és e világok bejárata Oroszországból (!) nyílik. Ezen irományon felbuzdulva hagyja el a kis Baron a Trump-kastélyt (!), és indul oroszországi felfedező útjára. Nem mellesleg – így az elmélet kiagyalói – ez a Baron Trump a könyv illusztrációi szerint nem kis mértékben hasonlít Donald Trump amerikai elnök Barron nevű fiára.

Baron Trump
Baron Trump

A másik könyv, Az utolsó elnök című szatirikus novella cselekménye egy novemberi választás után kezdődik, amikor is New Yorkot anarchisták és szocialisták által vezetett rendbontók forgatják fel, miután az ország élére egy kívülálló elnököt (!) választanak. Haragjuk egyik célpontja egy Ötödik sugárúton álló hotel; itt található a valóságban a Trump Tower is. A könyvből később az is kiderül, hogy az elnök “egyik tanácsadóját” (Lafe) Pence-nek hívják, ami pedig a mostani alelnökre, Mike Pence-re emlékeztetheti az olvasót.

E néhány hasonlóságot látva cuppant rá az internet – a 4chan és a Reddit felhasználóinak vezetésével – Ingersoll Lockwood neten is elérhető könyveire, további “jeleket” keresve bennük. Felbukkant többek között az a komolyan nehezen vehető, inkább trollkodásnak beillő elmélet is, miszerint a regénybeli Trumpok időgép segítségével mentették át hatalmukat napjainkra. A történet nemrégiben megjelent magyar változata pedig a feltaláló Nikola Teslát és Trump nagybátyját, John G. Trumpot is bevonja az elméletbe, további “utalásokkal” erősítve ezzel az időutazós teóriát.

Donald Trump Time Travel Theory- Tesla, Barron Trump, Mike Pence and Meme Magic

Patreon: https://www.patreon.com/user?u=6923552Twitter: https://twitter.com/truthfactorycatFor everyone who is as autistic as me saying that “kek” comes from…

Ahogy az lenni szokott: ami beleillik, az jöhet!

A Snopes cikke szerint Ingersoll Lockwood könyvei valósak, az azokból kigyűjtött hasonlóságok és párhuzamok azonban esetenként túlzóak, máskor pontatlanok.

Az első regény főszereplőjének például nemcsak egy r betű hiányzik a nevéből az igazi Trump-fiúval való teljes névazonossághoz, hanem még csak nem is Baron a neve. Teljes neve Wilhelm Heinrich Sebastian Von Troomp, a Baron pedig a titulusa, vagyis Trump báró. Hasonlóan nagyvonalú volt a Newsweek a Donaldra emlékeztető Don név felidézésekor: a szóban forgó spanyol mester teljes neve ugyanis Constantino Bartolomeo Strepholofidgeguaneriusfum. Akit röviden csak Don Fumnak, azaz Fum úrként emlegetnek a regényben.

A teória magyar változatában megemlítik azt is, hogy Az utolsó elnökben “Baron Trumpnak volt egy tanácsadója, aki Pence néven szerepel a regényben: Lafe PENCE. Donald Trumpnak is van tanácsadója, akit ő választott maga mellé: Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának neve: Michael Pence is hasonló néven futott.Az utolsó elnökben ezzel szemben semmiféle Baron Trump nincs, a kis Trump báró a szerző előző könyvének főhőse. Az utolsó elnökben szereplő Bryan elnöknek ugyan valóban van egy Lafe Pence nevű minisztere, de míg ő mezőgazdasági miniszter, a valós életbeli Michael Pence alelnök.

Ami pedig az Ötödik sugárutat illeti: a Snopes szerint semmi különös nincs abban, hogy egy 1896-os regényben egy itteni hotelt emlegetnek az elitellenes tüntetők célpontjaként. A környék ugyanis már a 19. század végén előkelő éttermek, boltok és hotelek helyszíne volt. A szintén ott található Waldorf-Astoria például 1893-ban épült.

Ami pedig nem, azt hanyagoljuk

Mindent egybevetve ezzel a “jóslattal”, “bizonyítékkal” vagy épp “érdekességgel” kapcsolatban ugyanazt lehet elmondani, mint minden hasonló elméletről. Készítői, terjesztői találomra szemezgetnek az elméletükbe illő anyagokból, és kihagyják azokat, amelyek nem illenek bele.

A Snopes szerint például Ingersoll Lockwood könyveiben felbukkannak óriás teknősök, párhuzamos dimenziók, egy fiatal, Bryan nevű elnök, egy William M. Stewart nevű külügyminiszter, de az elmélet kiagyalói inkább csak Baronra, Donra, Oroszországra, az elégedetlenségükben romboló balosokra és a Pence nevű agrárminiszterre koncentrálnak.

A nyitókép alapja: politico.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!