Rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság egy 64 éves férfival szemben” – adta hírül a police.hu május 12-én. A hír szerint a gyanúsított április 28-ai facebookos bejegyzésében többek között arról írt: az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, ami véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A szerencsi rendőrök a nyomozás során azonosították az elkövetőt, majd május 12-én reggel elfogták.

Az esettel kapcsolatban a Media1 május 12-én arról írt, hogy a BAZ-megyei kapitányság szóvivője szerint “az illető a rendőrségi közleményben megjelenteken túl más, rémhírterjesztésre alkalmas kijelentéseket is közzétett”. Amikor azonban a Media1 rákérdezett ezekre, a szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt.

A 444.hu még a keddi nap folyamán teljes egészében közölte a férfi posztját. A szöveggel kapcsolatban a TASZ egy jogásza, Döbrentey Dániel a Media1-nek elmondta: rémhírterjesztés helyett egyszerű politikai véleménynyilvánításról van szó. A jogász szerint a rémhírterjesztés megvalósulásának jogi feltétele lett volna, hogy az illető szándékosan terjesszen valótlanságot, méghozzá azzal a szándékkal, hogy akadályozza a védekezést.

Az esettel kapcsolatban a 444.hu az ügyészséget is megkereste, amelynek május 13-ai válaszából kiderül: a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, melyeknek az ügyészség helyt adott. Az ügyészség döntése nyomán a férfi őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, és a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza.

„Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz. A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4. napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására” – idézi a lap az ügyészség válaszát.

A rendőrség tudomásul veszi az ügyészség álláspontját – jelent meg a police.hu-n május 13-án este. A közlemény szerint a rendőrség a veszélyhelyzettel összefüggésben 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt. Ezek közül jelenleg 38 eljárás van folyamatban, 6 ügy már ügyészi szakaszban tart. A rendőrség valamennyi – így a szerencsi ügyben is – tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát – olvasható a hivatalos rendőrségi oldalon.

Az ügy háttere, hogy az Országgyűlés – a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva – március végén szigorította a Büntető Törvénykönyv rémhírterjesztésről szóló szabályait is. A Jogtudományi Intézet blogjának szerzői – Bencze Mátyás és Ficsor Krisztina – a szigorítással kapcsolatban arról írtak, hogy a szabályozás általános, és a törvényi feltételek sem az állampolgárok, sem az újságírók, sem pedig a jogalkalmazók számára nem egyértelműek. Nem alaptalanok tehát szerintük azok a vélemények, amelyek a szabályozással kapcsolatban a szólás- és sajtószabadság „önkéntes”, de aránytalan korlátozására hívják fel a figyelmet.

Fotó: police.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!