A két kínai orvosról – akik állítólag egy vuhani kórházban kapták el a betegséget – a kínai BTV televízió tett közzé felvételeket. A férfiaknak állítólag a májuk is sérült, és ez okozta a bőrük sötétebbé válását – adták hírül a kínai tévé beszámolója alapján brit bulvárlapok.

Mivel a valószínűtlenül hangzó történettel kapcsolatban többen is megkerestetek, utánanéztem, mit lehet tudni a megbetegedett férfiakról. A France24 tényellenőrző oldala, az Observers szerint a képek valódiak.

A kardiológus Ji Fan és az urológus Hu Veifeng valóban elkapták a koronavírust januárban, és állapotuk súlyosbodásával mindketten lélegeztetőgépre kerültek. Április 18-án a BTV egy tudósítást adott a két orvos felépüléséről, amit az alábbi videóban a 9. perctől láthattok:

李文亮同事被救回, 面目全非 伤痕累累, 援汉医生临走前看望易凡 胡卫锋, 开不了口热泪盈眶, 约定”好了再见”【生命缘·来自武汉的报道】

北京卫视 #生命缘·抗议特别节目 疫情之下我们命运相连,全民抗疫特别节目,记录每一个普通人的真实生活,互助守望,陪伴片单共度难关。 ► 播放列表: https://bit.ly/2Q19afC ► 欢迎订阅:https://bit.ly/2wou0wa ► Facebook: https://bit.ly/2E…

Ebben jól látható, hogy a doktorok bőre valóban elszíneződött. Arról azonban nincs szó – mint az az esettel kapcsolatban elkezdett terjedni a neten -, hogy a koronavírus egyik hatása a bőr pigmentációjának megváltozása lenne.

A jelenség átmeneti volt mindkét orvosnál, olyannyira, hogy az Observers újságírói találtak is egy két nappal későbbi videót Ji Fangról, amin már így nézett ki:

 

Az Observers által megkérdezett szakértő, An Chuc szerint a fenti képeken és videón látható jelenséget máj diszfunkciója okozhatja, amit mérgezés vagy vírusos megbetegedés egyaránt kiválthat. Azt azonban An Chuc hozzátette: ő maga és kollégái még sohasem láttak olyan esetet, amely során az elszíneződés ilyen mértékű lett volna.

Az Observers a kínai médiára hivatkozva arról is ír, hogy a bőrszín elváltozását a betegségre szedett gyógyszerek okozhatták, vagy az, hogy a vírus hatására a vérükben átmenetileg megemelkedett a vas szintje.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!