Az egész azzal kezdődött, hogy Kim Dzsong Un április 15-én nem jelent meg a nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen. Sőt, az észak-koreai állami média nem adott ki Kim Dzsong Unt ábrázoló fotókat arról a rakétakilövésről sem, amely során rövid hatótávolságú rakétát teszteltek a jeles esemény előtti napon.

Az információhiány pletykákat szül

Kim Dzsong Un távollétével kapcsolatban elemzők először arra gyanakodtak, hogy – bár az ország hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem ismer el – az egész mögött mégiscsak a járvány állhat, és az az elleni védekezés jegyében bújtatják a vezetőt. De már ekkor felrebbentek olyan megerősítetlen szóbeszédek is, miszerint talán történt vele valami.

Ebbe az információhiányba robbant bele az észak-koreai menekültek által üzemeltetett Daily NK híre, amely meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a túlsúlyos, sokat dohányzó és túlterhelt Kim Dzsong Un április 12-én szívműtéten esett át. Bár a lap később egy korrekció keretében elismerte, hogy nem több, hanem csak egyetlen észak-koreai forrás számolt be nekik erről, az értesülést hamarosan a Reuters hírügynökség is átvette.

A CNN nem sokkal később egy névtelenül nyilatkozó amerikai forrásra hivatkozva már arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un “nagy veszélyben” van, az MSNBC egy munkatársa pedig egy jelenlegi és egy egykori amerikai hivatalnokra hivatkozva arról adott hírt a Twitteren, hogy az észak-koreai vezető “agyhalott” (ezt a tweetjét nem sokkal később törölte).

Hivatalosan azonban se a két Koreából, se Kínából nem érkezett megerősítés Kim Dzsong Un egészségügyi problémáiról. Kedden Donald Trump amerikai elnök is elismerte, hogy nincsenek megbízható információik az észak-koreai elnök egészségi állapotáról. Egyben reményét fejezte ki, hogy Kim Dzsong Un jól van. Aztán sorra jöttek a betegség körüli szóbeszédek hitelességét megkérdőjelező információk, előbb Dél-Koreából, majd kínai és amerikai hivataloktól.

De akkor most mi van Kim Dzsong Unnal?

Biztosan senki nem tudja. Amit leírhatunk: Kim Dzsong Un jó néhány napja láthatatlan és elérhetetlen, nem jelent meg például a nagyapja születésnapja alkalmából rendezett állami ünnepségen sem. Közleményeket azóta is kiadtak a nevében, többek között egy köszönő üzenetet Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, amiért az köszöntette Észak-Koreát Kim Ir Szen évfordulóján, de nyilvánosan nem jelent meg.

Minden más feltételezés. Észak-Korea egy fekete doboz, amelybe nehéz kintről belelátni. Az ország szinte elérhetetlen a független média számára. Az ott történtekről a világ nagyrészt a helyi állami propagandán keresztül értesül, amit többek között észak-koreai menekültek, elemzők és hírszerző ügynökségek információi egészítenek ki. Előbbi forrást az idők során mindenki megtanulta a helyén kezelni, utóbbiakkal kapcsolatban azonban még ma is gyakran lyukra fut a média.

Ezért aztán – a korábbi hasonló szóbeszédek tapasztalataiból kiindulva – leginkább azt tehetjük, ha türelemmel vagyunk. Sok onnan érkező szóbeszédet ugyanis csak hónapokkal vagy évekkel később sikerül megerősíteni vagy cáfolni.

Nem ez az első hasonló híresztelés Kim Dzsong Unról

A BuzzFeed tényellenőrző újságírója, Craig Silverman tanulságként feleleveníti például a Kim Dzsong Un 2014-es, több mint egyhónapos eltűnése körüli pletykákat. Akkor egyes lapok arról tudósítottak, hogy az észak-koreai vezető bokáját törte magas sarkú cipők iránt érzett vonzódása miatt, mások köszvényről vagy magas vérnyomásról írtak. Egyes források szerint egy puccs keretében tették parkolópályára, mások szerint sajtfüggősége miatt haldoklott lassan. Aztán egyszer csak Kim Dzsong Un felbukkant – a dél-koreai hírszerzés szerint egy cisztát operáltak ki a könyökéből -, és mindenki lenyugodott.

A 2014-es eltűnés tapasztalataival kapcsolatban David Straub Korea-szakértő akkoriban rámutatott: a világtól elzárt távol-keleti országból érkező híreket gyakran hatja át a helyzet nem ismerete, a vágyvezérelt gondolkodás vagy épp a dezinformáció. Ezért aztán Straub azt javasolta a hírszerkesztőségeknek, hogy a körülmények és a motivációk ismeretében gondolják át mindig az Észak-Koreával kapcsolatos tudósításaikat.

Mindezek persze azt sem jelentik, hogy ne lehetne Kim Dzsong Un mostani eltűnése mögött valóban valamiféle betegség – legyen szó akár egy komoly problémáról vagy épp valami rutinbeavatkozásról. Silverman szerint azonban az észak-koreai vezető eltűnésével kapcsolatos hírekkel kapcsolatban érdemes résen lenni, és követni – az újságírás berkeiben persze nehezen betartható – “Várjuk ki, aztán meglátjuk” tanácsot.

Várakozás közben

Update | Április 25-én újabb megerősítetlen hírek jelentek meg Kim Dzsong Un állapotáról. Egyes értesülések szerint az észak-koreai vezető meghalt, mások szerint a halál közelébe került műtétje után. A Reuters pedig – egy japán hetilapra hivatkozva – arról adott hírt, hogy kínai orvosok érkeztek Észak-Koreába.

Update 2 | Az egymásnak ellentmondó információkra jellemző, hogy május elején szinte egyszerre jelent meg egy-egy hír arról, hogy

– De Dzsong Ho dél-koreai parlamenti képviselő (egykori észak-koreai menekült) szerint Kim Dzsong Un 99 százalékos valószínűséggel meghalt a múlt hétvégén,

– valamint az az észak-koreai KCNA hírügynökség által közölt – független források által szintén meg nem erősített – hír, miszerint az észak-koreai vezető egy műtrágyagyár átadó ünnepségén mutatkozott. Az eseményről a KCNA később egy képet is megjelentetett, amivel kapcsolatban a CNN megjegyezte: nem áll módjukban ellenőrizni a kép hitelességét és készítésének időpontját.

Update 3 | A korábban Kim Dzsong Un halálát 99 százalékos bizonyossággal állító dél-koreai képviselő május 4-én bocsánatot kért a szöuli média szerint. De Dzsong Ho arról beszélt: képviselőként felelősséget érez kijelentésének hatása miatt, és ígéretet tett arra, hogy a következőkben körültekintő lesz.

Update 4 | Május 24-én arról jött hír, hogy Kim Dzsong Un három hét után újra felbukkant egy eseményen, méghozzá a KCNA hírügynökség szerint ő elnökölt az észak-koreai munkapárt központi katonai testületének ülésén. Az ülésről fényképet is közzétettek.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!