A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát mutatták ki Margit-szigeti kullancsokból – közölte a PTE az MTI-vel.

Az egyetem közleménye a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1-en kedden elhangzott szavaira reagált. Ebben Kapiller Zoltán István az enyhe téllel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy “a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (…), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják”.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azonban azt írta, hogy Kapiller Zoltán István “összemosott több fontos információt”. Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről. Emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!