A Facebookon közölt felvételen – amelynek linkjét nem osztom meg, de az eredetijét megnézhetitek a 444.hu cikkében – az látható, hogy a vásárlók nagyban pakolnak valamit. A közzétevő szerint a videó 2020. február 26-án készült egy bukaresti Lidl áruházban.

Még nincs is járvány, de már ÖLIK egymást egy Bukaresti LIDL-ben az emberek ! Elképesztő, hogy mennyire bepánikolnak a tudatlan” – ezzel a befejezetlen mondattal jelent meg a videó az egyik ismert magyar megtévesztő oldalon.

A felvételt azonban a 444.hu szerint már 2018 májusában megosztotta valaki a közösségi oldalon, azaz nem a mostani koronavírushoz kapcsolható – hanem inkább valamiféle áruházi akcióhoz.

Az MTI szerint Romániában a hét közepén jelent meg a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést. A jelenleg karanténban lévő, egyelőre tünetmentes férfitól azért vettek mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki érintkezésbe került egy olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel.

Romániában a vírus olaszországi terjedése azért váltott ki nagy aggodalmat, mert Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték. A félelem hatására az emberek – akárcsak idehaza – bizonyos helyeken megrohamozták a boltokat, és elkapkodtak néhány terméket.

Egy hasonló kínai videó

Egy másik neten terjedő videóról azt állítják, hogy egy vuhani szupermarketben vették fel, és koronavírus miatt pánikoló vásárlók láthatók rajta.

Azonban ez a felvétel is legkorábban már tavaly október óta fenn van a neten, tehát ennek sincs köze az tavalyi év végén kitört koronavírus-járványhoz.

Az AFP oknyomozó cikke szerint a videó nem Vuhanban készült, hanem a kelet-kínai Csingtaóban, és a roham tárgya egy tojásakció volt.

koronavírus pánik

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!