A politikusok sosem mondanak igazat. Egy kampányba belefér a hazudozás. Nem az igazmondás a feladatuk, hanem a választás megnyerése. Nem érdekel, hogy hazudnak-e vagy sem; a lényeg, hogy ne mások nyerjenek – többek között ilyen magyarázatokat is hallani, amikor a politikusok igazmondása szóba kerül. Nincs ezen csodálkoznivaló: régóta tudjuk, hogy az emberek általában jobban elfogadják azokat az információkat, amelyek megerősítik nézeteiket, vagy amelyekből előnyük származik, és hajlamosak figyelmen kívül hagyni a hitüknek ellentmondókat.

De nem mindenkit hagynak hidegen a ferdítések, a hazugságok, a kontextusukból kiemelt információk. A viselkedéskutatók egy csoportja által néhány éve létrehozott Pro-Truth Pledge (PTP) nevű projekt azoknak szól, akiknek fontosak a tények, a tudományalapú világnézet és a racionális gondolkodás.

A csatlakozók vállalják, hogy valahányszor megosztanak egy hírt, odaírják mellé, hogy a PTP aláírói, és az általuk közzétett hírt ellenőrizték. Ez egyben napi szinten emlékezteti őket önkéntes vállalásaikra. A nyilvános elköteleződéssel együtt jár az is, hogy felszólítják ismerőseiket: nyugodtan javítsák ki őket, ha esetleg mégis valótlan információt osztanának meg.

A Pro-Truth Pledge aláíróinak további vállalásai magyarul is elérhetők a projekt oldalán (Magyarországról ezidáig 2 aláíró volt):

1. Terjesztem az igazságot

– Ellenőrzés: Előzetesen megbizonyosodom arról, hogy az általam elfogadott és terjesztett információk tényszerűen igazak
– Kiegyensúlyozottság: A teljes igazságot terjesztem, még ha részben nem is támasztja alá a véleményemet.
– Hivatkozás: Közzéteszem a forrásaimat, hogy mások is ellenőrizhessék információimat
– Egyértelműség: Mindig különbséget teszek a tények és a véleményem között

2. Tisztelem az igazságot

– Elismerés: Elismerem, ha mások tényszerű igazságokat osztanak meg, még ha egyébként nem is értünk egyet
– Újraértékelés: Ha értesülésem megkérdőjeleződik, újraértékelem, ha nem tudom alátámasztani, visszavonom
– Kiállás: Megvédem a tényszerű igazságokat terjesztőket az őket ért támadással szemben, még ha nem is értünk egyet egyebekben
– Összhang: Véleményemet és tetteimet a tényszerű igazságokhoz igazítom

3. Bátorítom az igazságot

– Helyesbítés: A megbízható forrásokkal ellentétes információt terjesztőket felkérem állításaik visszavonására, még ha szövetségeseim is
– Oktatás: Kíméletesen kérem a környezetemben lévőket, hogy ne használjanak megbízhatatlan információ-forrásokat, még ha az én véleményemet támasztják is alá
– Elfogadás: Tények vitatása esetén szakértők véleményére hagyatkozom, mivel azok nagyobb valószínőséggel helyesek
– Gratuláció: Ünnepelek mindenkit, aki visszavonja téves állításait, és meggyőződését az igazsághoz igazítja

A fentiek betartásához a csatlakozók útmutatót és egyéb segédeszközöket is kapnak, például hogy miként lássanak hozzá a tényellenőrzéshez, vagy hogy mely tényellenőrző oldalakban bízhatnak.

A kezdeményezéshez közéleti szereplők, szervezetek, újságírók is csatlakozhatnak, akik jelentkezésük után a PTP címkéjét kitehetik a saját oldalukra is. Persze számukra nem teljesen veszélytelen a projektben való részvétel: azt is vállalják ugyanis, hogy tevékenységüket kiemelten figyelik majd a PTP önkéntesei. Ha valaki közülük hazugságon kapja az adott közéleti szereplőt, első körben akár személyesen is lemeccselheti vele a dolgot. Ha a közéleti szereplő nem tudja meggyőzni az önkéntest az igazáról, a PTP-nél szélesebb körben is megvitatják az állítás valóságtartalmát, és szükség esetén szankciókat hoznak. Vagyis annak a politikusnak, aki az oldalán az igazságpárti címkét akarja használni, érdemes igazat is mondania.

A projekt elterjedésének fontos eleme lenne a csatlakozók körének dinamikus bővülése. Minél népszerűbb ugyanis a Pro-Truth Pledge, annál nagyobb értéket fog képviselni egy politikus számára a virtuális kitűző. És minél több politikus kezdi a jelvényt használni, annál népszerűbb lesz a projekt a hétköznapi emberek körében.

Bár a PTP-be a demokrata elnökjelölti versenyben is elinduló (azóta visszalépett) Beto O’Rourke is beszállt, a kritikus tömeg elérése nem könnyű. Egy 2017-es cikkben a projekt egyik alapítója arról írt, hogy az első három hónapban több mint ezren csatlakoztak a felhívásukhoz. Ehhez képest 2019 decemberében az oldalon az volt olvasható: a Pro-Truth Pledge-nek 10 167 aláírója van – ebből 178 szervezet és 1059 közéleti szereplő.

Ez világviszonylatban nem az a gamechanger növekedés, amely akár csak egy kicsit is megváltoztathatná a politika világát. Még akkor sem, ha az alapítók kutatásai szerint a projekthez való csatlakozás – vagyis már önmagában a nyilvános elköteleződés – mérhető változást eredményez a résztvevők viselkedésében és a csatlakozó politikusok tényekhez való viszonyában.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!