2012-ben egy férfi a coloradói Aurora egy mozijában, A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film éjszakai vetítésén megölt tizenkét embert és hetvenet megsebesített. A támadás utáni napokban elterjedt, hogy a gyilkos tettét a Batmant is magában foglaló képregényes univerzum egyik gonosza, Joker inspirálta.

Az MTI például így írt az esetről 2012-ben:

“A 24 éves, narancssárgás vörösre festett hajú fiatalember az őt elfogó rendőröknek azt mondta, hogy ő nem más, mint Joker, a Denevérember filmbéli gonosz ellenlábasa”.

Ez a sztori éveken át tartotta magát, az alábbi mondat például a hírügynökség 2015-ös, az elkövető peréről beszámoló cikkében olvasható:

“A támadáshoz a haját – a Batman-film negatív hőséhez, Joker karakteréhez hasonlóan – narancssárgára festette, gázmaszkot és védőfelszerelést viselt.”

Az ezzel kapcsolatos állítás aztán 2019-ben, a Joker történetét új kontextusba helyező Todd Phillips-film kapcsán is felbukkant. Előzménye, hogy az aurórai áldozatok hozzátartozói a premier előtt nyílt levélben fejezték ki megdöbbenésüket, amiért Joker karaktere egy “vele szimpatizáló eredettörténetben” tér vissza. A hozzátartozók maguk nem említették az elkövető Jokerhez való állítólagos viszonyát, a levélről beszámoló újságcikkek viszont újra előkapták ezt a részletet is.

Ami azonban nem több egy szóbeszédnél, ráadásul annak egy jól dokumentált fajtája. A Vanity Fair cikke szerint az alaptalan állítás valószínűleg azért tartja magát ilyen erősen, mert az egy rendőr szájából hangzott el először, méghozzá egy New York-i sajtótájékoztatón. És talán mert annyira adja magát a történet: egy hülyeszínűre festett hajú lövöldöző egy Batman-film vetítésén ki más lehetne, mint Joker.

Az elkövető ügyén dolgozó coloradói ügyész, George Brauchler szerint azonban ez nem több kitalációnál. Mint ahogy azt már egy 2015-ös cikkben is elmondta: a per során kollégáival azért nem fordítottak nagy energiát ennek a szóbeszédnek a megcáfolására, mert nem az volt a dolguk – egyszerűen csak el akarták ítéltetni az elkövetőt.

A gyilkos szerinte nem rajongásból választotta épp a Batman-filmet, hanem mert bűncselekményt akart elkövetni, minél több emberen, és azon a héten épp ez volt az aktuális blockbuster. Ha a Bosszúállók lett volna, jó eséllyel arra ment volna el, ha pedig a Jurassic World, akkor meg arra – világít rá Brauchler. Az elkövető célja mindössze az volt, hogy a mozi tele legyen.

De térjünk vissza az MTI híradás azon mondatához, miszerint “a támadáshoz a haját – a Batman-film negatív hőséhez, Joker karakteréhez hasonlóan – narancssárgára festette“. Túl azon, hogy Joker haja zöld, Brauchler szerint az elkövető erre is megadta a magyarázatot az őt vizsgáló pszichiáternek: mert “a piros bátorságot sugall”. A Vanity Fair cikke – szintén pszichiáteri visszaemlékezés alapján – arról is ír: a gyilkos azért festette be a haját, mert egy barátja előzőleg kékre festette, és ettől maga is kedvet kapott a hajszínezéshez.

Ennek persze így nem sok értelme, és aláírom, hogy a Joker-verzió sokkal kerekebb, de nem attól lesz egy történet hiteles, mert kerek.

Brauchler szerint minden Batmanre utaló jel, amit a merénylet után az elkövető házában és naplójában találtak, azt követően került oda, hogy a tettes kiválasztotta cselekménye helyszínét és az adott filmet. Kirendelt pszichiáterének az elkövető később arról is beszélt, hogy először nem is nagyon értette, rabtársai miért hívják Jokernek.

Brauchler szerint a szóbeszéd annyira tartja magát, hogy amikor nemrégiben, egy ügyészeknek tartott előadásán feltette a kérdést, hányan hallottak arról, hogy az aurórai elkövető Jokernek gondolta magát, a közönség harmada-fele feltette a kezét. Brauchler megérti a történet vonzerejét, és a mostani filmet övező aggodalmat is. Az esetleges következmények szempontjából ugyanis mindegy, hogy az aurórai elkövető valóban Jokernek gondolta-e magát. Az számít, hogy az emberek erről beszélnek. És ha erről beszélnek, arra is megvan az esély, hogy egy másik Joker-rajongó utánozni akarja majd.

Az ügyész nem hiszi, hogy a 2012-es mészárlás Jokerrel kapcsolatos mellékszála valaha is eltűnik majd, mert úgy tűnik, mintha az emberek azt szeretnék, hogy igaz legyen.

Fotó: Warner Bros.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!