A Valeria Gianluca Pirro Calzetta nevű felhasználó által posztolt, eredetileg olasz nyelvű bejegyzés – amelynek videóját már több mint 6 milliónyian látták – a Facebook fordítójának köszönhetően magyarul az alábbi formában jelenik meg:

“Ezek az édességek Törökországban készültek, és a bennük látható tabletták bénulást okoznak. Izraelbe és Olaszországba is küldtek belőlük. Ne vegyétek meg, és ne fogyasszátok! Törökország a tűzzel játszik…”

A videóban – amelyet azóta töröltek, de egy részletét láthatjátok a nyitóképen – egy kézpár bont ki egy édességet, amelynek belsejéből – rövid kotorászás után – két fehér tabletta kerül elő.

A Snopes cikke szerint a felhívás az Egyesült Államokban és Mexikóban is megjelent. Ott azzal riogattak, hogy az édesség ezen országok piacán is kapható; a mexikói változat egyenesen agyi bénulást vizionált az édesség elfogyasztójának.

A valóságban azonban ilyenről szó sincs.

– egyrészt a kérdéses édességet a gyártó csak Irakban forgalmazza,
– másrészt semmi bizonyíték rá, hogy a videóban felbukkanó tabletták valóban az említett betegséget okoznák (sőt a Snopes szerint nem is létezik olyan gyógyszer, amely egy amúgy egészséges emberben cerebrális parézist váltana ki – mint azt a mexikói változat állítja),
– harmadrészt semmi bizonyíték nincs rá, hogy a tablettákat a gyártó helyezte el az édességben – annak termékei ugyanis komoly ellenőrzésen mennek keresztül.

A Snopes tippje szerint vagy szándékos félrevezetésről, vagy egy egyszeri, elszigetelt esetről lehet szó. A török Teyit tényellenőrzői ennél tovább mennek: szerintük a videó – a háttérből beszűrődő hangok és más jelek alapján – Irak kurdok által lakott részén készülhetett, célja pedig egy népszerű török márka politikai célokból történő besározása lehetett.

Vagyis, összegzi a Snopes cikke végén: nem tudni, mit bányászott elő a videó készítője az édességből, de megvan rá az esély, hogy azt ő maga tette bele a gyártó befeketítése érdekében. Miképp az is elképzelhető, hogy ott helyben valaki más machinált a termékkel, és a felvétel készítője csak figyelmeztetni akart másokat. Mindenesetre globális pánikra semmi ok: a kérdéses terméket se Izraelben, se az Egyesült Államokban (se Magyarországon) nem forgalmazzák. Sőt igazából az sem nagyon valószínű, hogy az egyedüli országban, ahol kapható, komolyan kellene tartani a videóban emlegetett veszélytől.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!