A zsarolóvírus szó a raketa.hu cikke szerint egy olyan kártevőre utal, amely titkosítja az adatokat, visszaállításukért cserébe pedig váltságdíjat követel.

Zsarolóvírus ellen a legjobb védekezés a megelőzés

A cikkben megszólaló szakértők szerint a legjobb védekezés a megelőzés, vagyis ha internetezési rutinunkat úgy alakítjuk ki, ahogy a valós életben a vírusok ellen védekezünk.

Ahogy például kezet mosunk tömegközlekedés vagy vécézés után, ugyanúgy nem kattintunk ismeretlentől érkező levél csatolmányára sem. Nem adjuk meg az adatainkat illetékteleneknek, rendszeresen frissítjük operációs rendszerünket és egyéb szoftvereinket, stb.

Ha mégis beüt a baj…

Fertőzés esetén szakértők azt javasolják: kérjünk tanácsot hozzáértőktől. Laikusként ugyanis nehéz a helyzetet helyesen felmérni – vagyis megállapítani, hogy valóban történt-e titkosítás, illetve hogy a váltságdíj kifizetése egyáltalán segít-e, vagy más eszközök után érdemes nyúlni.

A nomoreransom.org szerint egyébként nem javasolt kifizetni a váltságdíjat, mert egyrészt ez sem jelent garanciát a probléma megoldására, másrészt a pénz kifizetése csak azt bizonyítja a bűnözők számára, hogy jó módszert találtak a pénzszerzésre.

Nem árt néha menteni

A kár mérséklését segítheti, ha informatikai rendszerünkről rendszeres időközönként mentést készítünk egy független helyre. A nomoreransom.org tanácsa szerint a legjobb két biztonsági másolatot készíteni: egyet érdemes a felhőben tárolni, és úgy beállítani, hogy a mentés automatikusan készüljön. A másik példányt pedig fizikai adathordozón – hordozható merevlemezen, pendrive-on stb. – javasolt őrizni.

Magánszemélyek számára hasznos lehet a fent említett nomoreransom.org nevű oldal is, ahol zsarolóvírusok által titkosított adatok visszanyerésére alkalmas kulcsokat publikálnak. A siker persze így sem garantált, különösen új vírusok esetén, de az oldalon folyamatosan tesznek közzé újabb és újabb kulcsokat.

Fotó: Michael Geiger / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!