Cikkét az újságíró egy megdöbbentő adattal kezdi: hiába tett Donald Trump elnöksége 928 napja alatt több mint 12 ezer hamis vagy megtévesztő állítást (és ez az augusztusi adat azóta csak tovább nőtt), ennek ellenére változatlanul igen népszerű követői körében – akiket egyenesen felvillanyoz Trump érzelmekre ható, agresszív retorikája. Hasonló a helyzet Nagy-Britanniában, ahol Boris Johnson miniszterelnök kever rendre valóságtól elrugaszkodott állításokat lehengerlő kommunikációjába. Mindketten elvetik, sőt meg is bélyegzik a véleményüknek ellentmondó tények közlőit, tovább erodálva ezzel a tényalapú világnézet elfogadottságát.

Ebben az érzelmileg túlfűtött helyzetben a félrevezető állítások elleni küzdelemben a nyers statisztikai adatokkal nem sokra megyünk, azok ugyanis általában nincsenek kapcsolatban a személyesen megtapasztalt élményekkel – mutat rá a cikk szerzője. A Brexit vagy épp a klímaváltozás olyan komplex, érzelmekre ható társadalmi folyamatok, amelyek esetében az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a világnézetüknek ellentmondó tényeket (lásd még a megerősítési torzítás nevet viselő jelenséget).

A szerző szerint ezért a kvantitatív kutatások helyett sokkal több kvalitatív, az emberek mindennapi életére és problémáira jobban reflektáló kutatásra lenne szükség. C. Wright Mills amerikai szociológust idézve rámutat, hogy társadalomkutatók szerepe az lenne, hogy a társadalmi és a személyes problémákat egymással összekötve vizsgálják.

Egy aktuális példával illusztrálva mindezt: a klímaváltozást nem lehet csupán a növekvő hőmérsékleti számok és a tengerszint emelkedésének adataival megérteni. Annak megvizsgálására is szükség van, hogy az egyéneket és a társadalmat hogyan érintik az adott változások, miként élnek, milyen utakat választanak az emberek a megváltozott feltételek közepette.

Mindez természetesen nem jelenti, hogy az adatokat és érveket érzelmi köntösbe bújtatva kell prezentálni, hanem inkább olyan formában kell a kutatásokat elkészíteni, amelyek közelebb viszik az embereket a probléma megértéséhez – írja a Conversation szerzője.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!