A videót a Facebookon kísérő szöveg szerint Dubajban “az elmúlt héten” világrekordnak számító 63 fokot mértek, aminek hatására a fák maguktól kigyulladtak.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A valóságban ez a videó már 2017-ben megfutotta a maga köreit a neten: akkor kuvaitiként adták el, és 62 fokos rekordhőmérseklet írtak mellé. A Snopes azonban már akkor rámutatott, hogy bár a felvétel valódi,

– 62 fokról szó sem volt Kuvaitban: a hőmérséklet 44 és 51 fok között mozgott a kérdéses időszakban, 2017 júliusában,
– a videóban látható két felvétel közül az egyik – a pálmás tűz – nem is Kuvaitban, hanem Szaúd-Arábiában készült,
– az első esetben a tűz oka ismeretlen volt, a másodikban viszont a fa egy villámcsapástól gyulladt ki,

A legmagasabb mért hőmérsékleti adat a Meteorológiai Világszervezet szerint továbbra is az 1913-as 56,7 fok. A mostani videó mellett emlegetett Dubajban 2019 júniusában 38 és 43 fok között mozogtak a napi csúcsok.

Minden idők legmelegebb júniusa

Ez persze nem jelenti, hogy a hőség ne okozna komoly problémát világszerte. 2019 júniusa minden idők legmelegebb hónapja volt, elsősorban a csúcsokat döntő európai hőhullám miatt.

Júniusban a hőmérséklet 0,1 Celsius-fokkal haladta meg az előző, 2016-ban mért legmagasabb júniusi csúcshőmérsékletet, Európában viszont a hőmérő higanyszála mintegy 2 Celsius-fokkal kúszott a megszokott érték fölé – írja az MTI. A Meteorológiai Világszervezet szerint 2019 lehet az egyik legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta.

A Köpönyeg.hu szerint a klímaváltozás következtében a hőmérsékleti kiugrások a jövőben sokkal gyakrabban jelentkeznek – mind a forróság, mind pedig extrém hideg.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!