Kedden vettek végső búcsút azoktól a katonáktól, akik a múlt heti Burkina Fasó-i túszszabadításban vesztették életüket. Az elhunytak koporsóját az Invalidusok házának udvarán helyezték el, ahol lerótta kegyeletét Emmanuel Macron francia elnök is. Az eseményen jelen voltak az elhunyt katonák, Cedric de Pierrepoint és Alain Bertoncello családtagjai is – számolt be az esetről az MTI is.

A ceremónia után nem sokkal később – többek között a sárgamellényesek online felületein – elterjedt, hogy az egyik gyászoló édesanya ráförmedt az őt vigasztaló elnökre, és azt mondta neki: Vegye le rólam a kezét! 

Állítólag a válla fájt

A CheckNews azonban – a nő férjének megkérdezésével – utánajárt az esetnek, és kiderítette: a reakció nem politikai motivációjú volt. A nő állítólag a vállsérülése miatt vette le az elnök kezét a válláról. Az eseményről készült hosszabb videókban jól látható, hogy a gyászoló anya a kézlevétel után is másodpercekig beszél kézenfogva az elnökkel. És – bár nehéz ilyet egy távoli felvételről megállapítani – neheztelés helyett inkább csak bánatot lehet leolvasni az arcáról.

Hogy valami nincs rendben a nő vállával, az is alátámaszthatja, hogy amikor az egymás mellett álló hozzátartozók a megszorítják egymás kezét, a nő a bal karjával fogja meg (vagy azzal is megtámasztja) a tőle jobbra álló nő kezét.

Cérémonie d'hommage aux Invalides

Nem ez az első hasonló feltételezés Macronnal kapcsolatban

Áprilisban az terjedt el, hogy a francia kupadöntő után a Rennes klubjának egy tagja nem fogott kezet az elnökkel. Itt egy rövid nyomozás után az derült ki, hogy a kézfogás már korábban, a háttérben megtörtént.

A fenti történetre rímel az a két évvel ezelőtti sztori is, amikor Donald Trump lengyelországi látogatása kapcsán attól volt hangos a net, hogy a lengyel elnök felesége megtagadta a kézfogást az amerikai elnökkel. Agata Kornhauser-Duda azonban nem bojkottálta Trump kézfogását: férje árnyékában már korábban elindult az amerikai first lady felé, és miután a protokoll szerint üdvözölte Melania Trumpot, Donald Trumppal is kezet fogott.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!