A kattintásvadász – és ezen keresztül hirdetési bevételre hajtó – álhír készítői egy 444.hu-nak adott állítólagos Orbán-nyilatkozat alapján ezeket a mondatokat adták a kormányfő szájába:

“Őszintén sajnáljuk ami történt, de a magyar kormány nem szándékozik támogatni semmilyen formában a Notre-Dame felújítását, hiszen az ország anyagi erőforrásai ezt egyszerűen nem engedik meg, továbbá vannak más, számunkra nagyobb prioritást élvező teendők, mintsem egy olyan országot támogatni, aki nyíltan migránspárti.”

Ebből viszont semmi nem igaz, Orbán nem nyilatkozta a fentieket sem a 444.hu-nak, sem másnak.

Orbán levele Macronnak és a remsi érseknek

Táptalajt adhatott a kamunyilatkozat terjedésének az is, hogy Notre-Dame-mal kapcsolatos nyilvános megnyilatkozását Orbán Viktor nem siette el. Az MTI csupán a tűzeset kirobbanásának másnapján, kedden délután közölte a kormányfő Emmanuel Macron francia államfőnek és a remsi érseknek küldött levelét. Ezekben Orbán azt írta:

“A Notre-Dame-székesegyház szimbólum minden keresztény ember számára, amely nem csupán Jézus Krisztus édesanyjának szentségét, de több száz éves történelmével hitünk közös menedékét is jelenti. Hálával és elismeréssel adózunk a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól”.

A sajtóközlemény szerint “a miniszterelnök sok erőt kívánt, Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához”.

Mészáros és Soros is előjött

A fenti hírt közlő kamuhíres oldalnak egyébként két másik cikke is foglalkozik a Notre-Dame leégésével. Mészáros Lőrincnek az alábbi kamuidézetet találták ki, az “index”-re hivatkozva: “Ő csak nyereséges befektetésekbe hajlandó komoly összegeket fektetni, amik megtérülnek a számára..

De aztán visszatértek Orbánhoz egy újabb kitalált idézettel: “Nem kétséges, hogy Soros György szervezetei által Franciaországban is oly nagy számmal megtalálható bevándorlók gyújthatták fel a monumentális épületet. Ez a helyzet is jól példázza azt, hogy Magyarország miért nem akar bevándorlókat befogadni…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!