A Wikipédia nem arra való, hogy onnan egy-az-egyben kimásoljuk a házi dolgozatba elvárt karakterszámot, netán bejegyzéseiből összeollózunk egy cikket vagy egy diplomamunkát. Tökéletes viszont arra, hogy egy általunk kevésbé ismert témába belekóstoljunk, képbe kerüljünk a kérdés különböző nézőpontjaival és a kapcsolódó vitákkal, valamint a további elmerüléshez ötleteket, linkeket kapjunk – mutat rá Green.

Using Wikipedia: Crash Course Navigating Digital Information #5

Let’s talk about Wikipedia. Wikipedia is often maligned by teachers and twitter trolls alike as an unreliable source. And yes, it does sometimes have major errors and omissions, but Wikipedia is also the Internet’s largest general reference work and as such an incredibly powerful tool.

A ráragasztott “megbízhatlan forrás” vádját a Wiki annak köszönheti, hogy szócikkeihez elvileg bárki hozzáteheti a maga gondolatát, ami a rendszert sérülékennyé teszi az elfogultsággal, szakmaiatlansággal és trollkodással szemben. Az online lexikon azonban – John Green szerint – az idők során sokat fejlődött a negatív hatások kiküszöbölésében. Nem tévedhetetlen ma sem, de minden más forrásnál szélesebb körű tudást nyújt – méghozzá ingyen.

A Wikipédia azért működik, mert

– a tartalomgyártás meghatározott szabályok szerint zajlik: elvárt a semlegesség, továbbá az információ megbízható és ellenőrizhető forrásokkal való alátámasztása,
– az önkéntes adminisztrátorok folyamatosan ellenőrzik és koordinálják a közösség munkáját,
– és mert minden átlátható: a módosítások, a tartalommal kapcsolatos viták, az egyes felhasználók tevékenységei, stb.

Végtelen mennyiségű olvasnivaló – mindenkinek

A fenti videóhoz kapcsolódó olvasmányként ajánlom a HVG Extra Business-ben megjelent portrét a magyar Wikipédia atyjáról. Ebben Gervai Péter többek között elmondja: a Wikipédia lényege ott keresendő, hogy a kíváncsiság kielégíthetőségének nincs terjedelmi korlátja.

“Ráadásul az az előnye is megvan a könyvekkel szemben, hogy a közérthetőséget elsődleges szempontként kezeli, így a Wikipédiát az átlagember is jól tudja használni. Van benne ugyan sok specifikus információ, de a szócikkek úgy íródtak, hogy az elején mindenki megérthesse a benne foglaltakat” – mutat rá Gervai, aki szerint a Wikipédia ennek köszönhetően “azoknak a kíváncsiságát is kiszolgálja, akik nem szeretnek sokat olvasni, nem hajlandók sok energiát fektetni a tudásba, csak tudni akarnak”.

Wikipédiával kapcsolatos korábbi bejegyzéseimet itt találjátok.

Fotó: CrashCourse / YouTube

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!