A Wikipédia nem arra való, hogy onnan egy-az-egyben kimásoljuk a házi dolgozatba elvárt karakterszámot, netán bejegyzéseiből összeollózunk egy cikket vagy egy diplomamunkát. Tökéletes viszont arra, hogy egy általunk kevésbé ismert témába belekóstoljunk, képbe kerüljünk a kérdés különböző nézőpontjaival és a kapcsolódó vitákkal, valamint a további elmerüléshez ötleteket, linkeket kapjunk – mutat rá Green.

Using Wikipedia: Crash Course Navigating Digital Information #5

Let’s talk about Wikipedia. Wikipedia is often maligned by teachers and twitter trolls alike as an unreliable source. And yes, it does sometimes have major e…

A ráragasztott “megbízhatlan forrás” vádját a Wiki annak köszönheti, hogy szócikkeihez elvileg bárki hozzáteheti a maga gondolatát, ami a rendszert sérülékennyé teszi az elfogultsággal, szakmaiatlansággal és trollkodással szemben. Az online lexikon azonban – John Green szerint – az idők során sokat fejlődött a negatív hatások kiküszöbölésében. Nem tévedhetetlen ma sem, de minden más forrásnál szélesebb körű tudást nyújt – méghozzá ingyen.

A Wikipédia azért működik, mert

– a tartalomgyártás meghatározott szabályok szerint zajlik: elvárt a semlegesség, továbbá az információ megbízható és ellenőrizhető forrásokkal való alátámasztása,
– az önkéntes adminisztrátorok folyamatosan ellenőrzik és koordinálják a közösség munkáját,
– és mert minden átlátható: a módosítások, a tartalommal kapcsolatos viták, az egyes felhasználók tevékenységei, stb.

Végtelen mennyiségű olvasnivaló – mindenkinek

A fenti videóhoz kapcsolódó olvasmányként ajánlom a HVG Extra Business-ben megjelent portrét a magyar Wikipédia atyjáról. Ebben Gervai Péter többek között elmondja: a Wikipédia lényege ott keresendő, hogy a kíváncsiság kielégíthetőségének nincs terjedelmi korlátja.

“Ráadásul az az előnye is megvan a könyvekkel szemben, hogy a közérthetőséget elsődleges szempontként kezeli, így a Wikipédiát az átlagember is jól tudja használni. Van benne ugyan sok specifikus információ, de a szócikkek úgy íródtak, hogy az elején mindenki megérthesse a benne foglaltakat” – mutat rá Gervai, aki szerint a Wikipédia ennek köszönhetően “azoknak a kíváncsiságát is kiszolgálja, akik nem szeretnek sokat olvasni, nem hajlandók sok energiát fektetni a tudásba, csak tudni akarnak”.

Wikipédiával kapcsolatos korábbi bejegyzéseimet itt találjátok.

Fotó: CrashCourse / YouTube

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!