A módszer lényege a vállalat közleménye szerint, hogy távoli országokból érkező hívásokkal megcsörgetnek magyarországi mobilszámokat, arra számítva, hogy a hívott fél visszahívja őket. A hétvégén a Telenor hálózatán százezres nagyságrendben regisztráltak ilyen hívásokat, ám a szolgáltató letiltotta ezeknek a számoknak a visszahívhatóságát.

A csalók véletlenszerűen választják ki a hívott számokat, és tömegesen indítanak hívásokat. Egy csörgés után azonnal bontják a vonalat, így kevés az esély a hívások fogadására – olvasható a közleményben. A csalóknak bevételük akkor keletkezik ebből, ha a hívást nem fogadók visszahívják őket. Fontos megjegyezni, hogy az EU-n belül tartózkodva a hívás fogadása nem okoz költséget az előfizetőknek.

A Wangiri csalók egyes esetekben fokozzák a módszerük hatékonyságát: visszahívás esetén egy automata fogadja a hívást, ám az továbbra is kicsöngés hangját játssza be a hívó félnek, aki emiatt hosszabban tartja a hívást. Hasonló megoldás, amikor a vonal megszakadását jelző, trillázó hangot játszanak be a csalók: ilyenkor a hívó fél azt feltételezi, hogy megszakadt a vonal, zsebre vágja a telefont, miközben azon nemzetközi hívás zajlik.

A szolgáltató szerint a hétvégi Wangiri hullámban 31 országból érkeztek a hívások, összesen több mint ezer különböző külföldi telefonszámról. A visszahívási arány pár százalék körül maradt, a hívások több mint 99 százaléka 1 percnél rövidebb ideig tartott.

A Telenor azt javasolja minden hazai mobilozónak, hogy az ismeretlen külföldi számokat ne hívják vissza, szükség esetén pedig inkább egy SMS-sel győződjenek meg arról, hogy nem csalók célpontjává váltak-e.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!