A népi bölcsesség szerint az alkohol hamarabb fejti ki a hatását, ha szívószállal hörpintjük fel. A praktika rendszeresen megjelenik különböző egyetemi vetélkedők, gólyabálok programjaiban, és az ezekben résztvevők esküsznek rá: hatásos fogásról van szó. De vajon mit mond erre a tudomány?

Christiane Bode hohenheimi élelmiszerkutató szerint létező, de elhanyagolható hatású jelenséggel állunk szemben, amelyet két folyamat együttes működése vált ki. Egyrészt a szívószálon át bejutó italban az alkohol egy része a nyálkahártyán keresztül már a szájban felszívódik (hasonló hatás érhető el az itallal való öblögetéssel is), másrészt az itt felszívódott alkoholt nem hatástalanítja olyan arányban és sebességgel a gyomorban termelődő, alkohol-lebontásért felelős enzim, az alkoholdehidrogenáz. Mindezeknek köszönhetően a vér alkoholtartalma magasabb lesz, és a türelmetlen alany előbb jut el a kívánt részegség állapotába.

A német Das Erste televízió egy tudományos műsorának szerkesztői úgy látják, hogy mindkét magyarázatkísérlet hihető, ám felhívják a figyelmet egy harmadik tényezőre is, amelynek – ellenkező hatású – következménye talán még a fentieknél is fontosabb. Az alkoholmolekula valóban olyan kicsi, hogy akár a nyálkahártyán keresztül is képes felszívódni, ennek gyorsaságát azonban nagyban befolyásolja az is, hogy mindez mekkora területen történik. Míg a nyálkahártya alapterülete 0,02 négyzetméter, a gyomorban ennél tízszer nagyobb területen, a vékonybélben pedig több mint 100 négyzetméteren történik a felszívódás. A „belterületek” tehát nagyságrendekkel jobb feltételeket nyújtanak.

Jó példa erre a borversenyek ízlelési gyakorlata. A zsűri tagjai a verseny során több tucat fajta borral ismétlik az ismerős folyamatot: kortyolnak, öblögetnek, kiköpnek. A kóstolók vérében azonban – hacsak a kiköpés helyett nem nyelnek – nem emelkedik nagymértékben az alkoholtartalom. A gurgulázás az alkohollal, illetve a szívószálazás tehát nem sokat nyom latba, hacsak nem a pszichológiai oldala – vagyis hogy aki nagyon hisz benne, talán hamarabb fejre is áll.

A Házipatika egy cikke azonban egy további, indirekt hatásmechanizmusra is felhívja a figyelmet. Nevezetesen hogy a szívás megkönnyíti az ivást, és kellemes érzést kelt a szájban, ezért kortyolunk gyakran egyszerre többet is az italból. Ha pedig gyorsabban iszunk, gyorsabban le is részegedünk.

És mit tudni a vodkába áztatott gumicukorról vagy tamponról? Vagy az alsó adagolású dianás cukorkáról? További alkohollal kapcsolatos mítoszokról itt olvashatsz.

(A cikk nagy része eredetileg a Legendavadászat című könyvünkben jelent meg.)

Fotó: Danielle MacInnes / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!