A feltételezést macedón forrásokra hivatkozva idehaza a Blikk írta meg, cikküket pedig például az Index is szemlézte. Néhány órával később a 24.hu ugyan megírta, hogy egyszerű félreértésről lehet szó, de ennek a cáfolatnak a híre még engem is elkerült, pedig napi szinten szemlézem a netet dezinformációk után.

Mint az esettel szintén foglalkozó Global Voices cikkéből kiderül: az értesülés alapja egy november 14-ei macedóniai cikk lehetett. Ebben Vlado Kambovszki macedón jogász – mielőtt még bármit is tudni lehetett volna Gruevszki menekülési útvonaláról – arról beszélt, hogy bármit el tud képzelni, akár még azt is, hogy a nagy patrióta politikus női ruhába öltözve szökött át Magyarországra. Ennyi volt tehát a “macedón forrás”, egy akadémikus légből kapott – vagy épp ironikus – nyilatkozata.

A történet azonban itt még nem ért véget: a magyar átvételeket ugyanis egy macedón újság már a “magyar médiára” hivatkozva “vette vissza”. A cikk címe ez volt: Magyar médiumok: Gruevszki női ruhában szökött át a határon, címlapképként pedig az Index szóban forgó cikkének lementett képe szolgált.

Illusztráció: Alekszandar Dojranliev

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!