A 2018 szeptemberi, reprezentatív kutatás (pdf) szerint a Fidesz hívei többnyire a muszlim- és nyugatellenes, valamint Soros Györggyel kapcsolatos konteókban hisznek, míg a baloldali ellenzék körében a kormánykritikus elméletek és az összeesküvéses mentalitás a gyakori.

Az antiszemita konteókat az átlagnál erősebben támogatják a középkorúak, a szakmunkás végzettségűek, a falun élők, az alsó-középosztály tagjai és a jobboldali ellenzék szavazói. Hasonló csoportokból kerülnek ki a muszlimellenes teóriákban hívők is, azzal a különbséggel, hogy itt már a Fidesz támogatói is megjelennek. Bár a Soros Györggyel kapcsolatos konteók újak a magyar közvéleményben, a teljes minta 51, a Fidesz-szavazók 71 százaléka értett egyet a kijelentéssel, hogy Soros migránsokkal akarja elárasztani Európát – írja a kutatásról beszámolva az Index.

Az álhírekért, összeesküvés-elméletekért persze nem kell a jobboldalra menni – mondta el a kutatást bemutató sajtótájékoztatón Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója. A felmérés ennek megfelelően a kormányellenes összeesküvés-elméletekre is kitért: nagyjából egyenlő részben támogatják és ellenzik a magyarok azt, hogy Orbán Viktort Putyin zsarolja valamivel, illetve hogy vezető fideszes politikusok titokban egy grazi pszichiátriai klinikán kezeltetik magukat. Meglepő módon utóbbival még a fideszesek negyede is valamilyen szinten egyetért.

A kutatás érdekes adaléka az Index szerint: nem kevesen vannak olyanok is, akik egyszerre hisznek abban, hogy a menekültválság Soros György, illetve Putyin titkos akciója. A nem politikai jellegű összeesküvés-elméletek támogatottsága a fentieknél alacsonyabb: a magyarok 15-20 százaléka hisz a chemtrailben, az ivóvíz mérgezésében, az oltásellenességben – miközben az elutasítók aránya 50-60% körül mozog.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!