A fotó és a szöveg magyar facebookos változata néhány nap alatt tízezernél is több megosztást és 4700 lájkot kapott. Hozzászólni azonban csak az ismerősök tudnak, így még a kommentek között sem derül ki, hogy sem a fotó, sem a szöveg nem igaz.

A képet ugyanis a profilja alapján koszovói Bess Hamiti készítette, méghozzá – mint arról a Snopes megkeresésére nyilatkozott – úgy, hogy egy naplementés képbe beledolgozta a Holdat. A végeredményt először a Facebookon publikálta, Napnyugta címmel, még 2012 novemberében.

A sokkamerás és 62 napon át tartó fotózás történetét pedig a mostani megosztók valószínűleg egy másik – állatos – kép keletkezésének körülményeit leíró szövegből vehették. Ahová – ha igaz az állítás, ha nem – nagyobb szükség lehetett a másféltucatnyi kamerára, mint egy naplementés képnél.

A fentihez hasonló naplementés-teliholdas fotót egyébként lehetetlen is lenne készíteni. A Holdat ugyanis azért látjuk, mert a felénk eső oldalát a Nap megvilágítja. Ez viszont nem történne meg, ha a Nap pontosan a Hold mögött állna.

Kép: Bess Hamiti

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!