Az ezoterikus elméletek – mindegy, hogy mennyire irracionálisak – lassan, de biztosan megtalálták az útjukat a mainstreambe. Ez nemcsak egyfajta játék hiszékeny és elkeseredett emberekkel, hanem egy jól jövedelmező üzleti modell is – írja oldalán Klaus Pichler.

Az osztrák fotós két éven át járta az ezzel foglalkozó online fórumokat, vásárokat és összejöveteleket. Körülbelül 1500 dollárt költött el netről megrendelhető termékekre, és néhány szolgáltatást maga is kipróbált. Munkája eredménye egy spirituális termékeket ábrázoló, útjába került elméleteket újragondoló fotósorozat és könyv.

This will change your life forever

Photo book, 2017 www.klauspichler.net

A szerző állítása szerint néhány terméknek azóta megváltozott a neve, de mindegyik valós, vagy legalábbis nem általa létrehozott kamu. A képeken láthatunk például 26 euróba fájó energiagombot, 55 eurós elmeárnyékoló sapkát, 69 eurós vonalkód-harmonizáló kihúzófilcet, 43 eurós pénisznövelő elixírt, valamint 85 eurós “leszbikus vágy” nyakláncot, amelynek viselője a gyártó ígérete szerint akár egy nem leszbikus nőt is magába bolondíthat.

Pichler munkája során megértette, miért akarnak emberek hinni dolgokban, és kritikája inkább azoknak szól, akik e hitből anyagi hasznot húznak.

Klaus Pichler fotóit itt nézhetitek meg. (via Wired)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!