Az elmúlt napok tanulsága, hogy gyakorlatilag minden elhiszünk, amit a vébé ezüstérmes horvátokkal kapcsolatban feltesznek a netre. Ilyen volt például a kötelességtudó tűzoltós történet, aztán az ünnepelő tömeget és a horvátosított Eiffel-tornyot ábrázoló képek, és ilyen az alábbi, adakozós/politikai elitnek beszólós levél is.

Lássuk előbb a sztorit az MTI tegnapi híre alapján:

Jótékony célra ajánlotta fel pénzjutalmát a horvát válogatott

Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát.

A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb által a nemzeti együttes Facebook-oldalán közzétett nyilvános levélben felhívták a figyelmet az ország nehéz helyzetére, s reményüket fejezték ki, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. ‘Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt’ – írták a hazai helyzetről a horvát válogatott tagjai. Hozzátették, az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. ‘Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek’ – fogalmaztak a válogatott tagjai. ‘Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott’ – írták közleményükben. Kiemelték, sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.” (A levél egy hosszabb fordítását elolvashatjátok itt.)

Másnapra azonban kiderült, hogy az egész egy álhír volt. Az MTI a Dnevno horvát portálra hivatkozva azt írja: a levél igazi szerzője Igor Premuzic újságíró.

“Egy párhuzamos világból írtam a levelet, amelyben Zlatko Dalic edző és a válogatott játékosok elhatárolódnának a horvát politikai elittől” – hangsúlyozta a szerző az MTI szerint mai cikkében, hozzátéve: “Ez az én ábrándképem azokról a futballistákról és a sportolókról, akik tisztában vannak azzal, hogy milyen helyzetben van a népük és ez az ország”.

Premuzic szerint a probléma lényege, hogy az emberek nem értelemmel, hanem felszínesen olvasták el a szöveget, és szerinte ez a felszínesség az egész társadalomra jellemző.

Update 2019 | Egy év végi összeállítás szerint a Nemzeti Sport e témával foglalkozó posztja lett 2018 legtöbb reakciót kiváltó magyar bejegyzése a Facebookon.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!