A héten indította el a Magyar Tudományos Akadémia tudomany.hu címen új honlapját, amely a tudományosnak tűnő, de hamis elméletekkel szemben kínál hiteles ismereteket. Közleményében az akadémia azt írja: mivel a tudomány alapelveinek támadása Magyarországon is egyre erősödik, az MTA az eddigieknél aktívabb szerepet vállal a jelenség visszaszorításában.

Az MTA felhívja köztestületének valamennyi tagját “a tudomány alapelveinek aktív, következetes képviseletére a kutatói közösségek, a nagyközönség, a média, a politikai döntéshozók és a szakpolitikusok számára készülő közléseiben és javaslataiban, továbbá a tudományos érvelés, szükség esetén a közös fellépés erősítésére a megalapozatlan tanokkal szemben”.

Az új oldal – amelynek cikkeit az Urbanlegends.hu is rendszeresen szemlézni fogja – az ígéretek szerint a közvéleményt leginkább foglalkoztató, aktuális kérdésekkel fog foglalkozni. Az első összeállítás a védőoltásokról és az oltásellenességről szól, és pillanatnyilag két cikk fogadja az olvasót.

A láthatatlan védernyő elfedi a veszélyt

Az egyik cikkben Kacskovics Imre egyetemi tanár mutatja be a tudomány legfontosabb állításait a védőoltásokkal kapcsolatban:

– a kötelező védőoltások beadatása sem szakmailag, sem erkölcsileg, sem jogilag nem lehet mérlegelés tárgya: a korábban súlyos betegségek ellen védő hatásuk ugyanis összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a ritkán előforduló súlyosabb mellékhatások kockázata,
– a kötelező oltások beadatása nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is alapvető fontosságú, mert így alakul ki a közösséget védő, ún. nyájimmunitás, amely megakadályozza a járványok kitörését,
– a tudomány folyamatosan fejlődik, így egyfelől egyre több betegség ellen lesz védőoltás, másfelől a már nem elég hatékony, vagy időközben szükségtelenné vált oltásokat kivonhatják vagy lecserélhetik,
– a védőoltásokról csak hiteles személyektől (háziorvos, szakorvos, oltási tanácsadó), hiteles forrásokból szabad tájékozódni (ehhez Kacskovics cikke végén mutat is néhány forrást).

Ami a kanyarót illeti, Kacskovics szerint Európa nyugati részén (például Franciaországban) az okoz járványokat, hogy egyes csoportok védőoltás-ellenes tévhitek hatására visszautasítják az oltásokat, Kelet-Európában pedig – amellett, hogy már ott is megjelentek az oltásellenes eszmék – az oltásokhoz való hozzáférés, az oltások beadásának állami megszervezése jelent problémát (például Ukrajnában és Romániában).

Kacskovics úgy véli: az oltások láthatatlan védőernyőt borítanak fölénk, de ezzel – a sors iróniája – el is fedik a veszélyt, ami ellen védenek. “Olyan a helyzet, mintha a tűzoltóság annyira hatékonyan munkálkodna a tűzesetek megelőzésén, hogy már sosem törne ki tűzvész. A ‘jól informált’ kritikusok pedig a legendák világába utalnák a régi nagy tűzvészek történetét, és hangosan követelnék a tűzoltóság megszüntetését”.

Kanyaró immunamnéziát okoz

A tudomany.hu másik cikkében Müller Viktor elméleti biológus leírja: a kanyaró elleni védőoltásokkal nemcsak egy potenciálisan halálos gyermekkori fertőző betegséget sikerült visszaszorítani, hanem egyúttal más komoly betegségek terjedését is.

A legújabb kutatások szerint ugyanis a kanyaróvírus hatalmas pusztítást visz véghez a szervezet fertőzések elleni védekező rendszerében, és „immunamnéziát” okozva évekre jelentősen gyengíti a gyerekek fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet. “A hatás nagyságrendjére jellemző, hogy a kanyaró elleni védőoltások bevezetése után (…) a teljes gyermekkori halálozás gyors zuhanásba kezdett” – írja Müller.

Az adatok alapján a vizsgált fejlett országokban (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Dánia) a fertőzéses eredetű gyermekkori halálozás nem kevesebb, mint fele volt közvetlenül vagy közvetve a kanyaróhoz köthető. A szegényebb országokra vonatkozó becslések szerint az arány a legrosszabb körülmények között élő népcsoportokban akár a teljes gyermekkori halálozás 90%-át is elérhette.

“Ilyen mértékű szenvedést, gyermekhalált akadályoznak meg ma a védőoltások. Ha a kanyaró amnéziát is okoz az immunrendszerben, mi ezt ne felejtsük el” – hívja fel olvasói figyelmét Müller.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!