Az autók és más gépjárművek tulajdonosainak vasárnaptól nemcsak a forgalmi engedélyt kell maguknál tartaniuk, hanem a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű dokumentumot is, amelyet a vizsgán állítanak ki – írta meg tegnap a Totalcar.hu a vizsgarendszer uniós irányelvek szerinti átalakítására hivatkozva.

A rendőrség mai közleménye szerint “a sajtóhírek helytelen jogértelmezés eredményeként születtek, mivel a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendő”. A közúti közlekedési ellenőrzés során a bizonyítvány bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség május 20-a után sem fogja kérni a műszaki vizsgálati bizonyítványt az ellenőrzéseken – írják.

A közleményre a hírt közzétevő Totalcar.hu is reagált: ők állításuk szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától azt a választ kapták, hogy a műszaki vizsgálati bizonyítványt igenis a járműben kell tartani, “a közúti ellenőrzés során az eljáró hatóságnak bemutatás céljából át kell adni”. A lap a minisztérium és a rendőrség megszólalását egymás mellé téve a helyzetet úgy értelmezi: “a minisztérium válasza szerint tehát nem kérdés, hogy az eljáró hatóság kérheti a dokumentumot, az ORFK közleménye viszont egyértelművé teszi, hogy Magyarországon közúti ellenőrzéskor nem fogják azt kérni”. Szerintük azonban ez nem jelenti, hogy az uniós rendeletet más uniós országok hatóságai is hasonlóan kezelnék.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!