A Los Angeles-i szabadúszó filmes, Andrew Oleck már régóta incselkedett a gondolattal, hogy útjára enged egy vírusvideót. Idén április elsején meg is tette: háromperces, A világ Facebook nélkül című szatirikus videóját azóta tízmilliók látták.

A videóban a digitálisan manipulált Mark Zuckerberg nagyrészt arról beszél, amiről az elmúlt években többször is szó esett: hogy az alapvetően az emberek összekötésére tervezett platform a felhasználókat csak magányosabbá tette, egy művi világot épített ki, és az általa biztosított kommunikációs lehetőséggel a kormányok és különböző szervezetek csúnyán visszaéltek. Ezért a kisfilm Zuckerbergje úgy döntött: törli a Facebookot – nemcsak a sajátját, hanem mindenkiét.

A WORLD WITHOUT FACEBOOK

What if Zuck deleted Facebook?#WWFBPress about this video:https://gizmodo.com/how-one-man-convinced-a-staggering-number-of-people-tha-1825323986

A videó tele van jelekkel, amelyek egyértelműen utalnak kamu voltára – nem utolsósorban oda van írva a végére, több másodpercen keresztül, hogy szatíráról van szó. De ha ez nem elég, Mark Zuckerberg szája is elég furcsán mozog a felvételen, továbbá a videó megjelenését is április elseje környékére időzítették. Ennek ellenére elég sokan komolyan vették.

A Gizmodo cikke szerint Andrew Oleck saját szájmozgását és hangját zuckerbergesítette a felvételhez, és ezt ültette bele a Facebook vezetőjének egy tavalyi, orosz befolyásról szóló videójába. Vírusvideónak szánt alkotása azonban nem futott be mindjárt: az első napok célzott hirdetései ellenére is csak 100 ezer lejátszásig jutott el.

Aztán jött Mark Zuckerberg április 10-es és 11-ei szenátusi meghallgatása, aminek apropóján Andrew Oleck újra ráeresztett egy kis pénzt videója hirdetésére – és az aktualitás és a rásegítés célba is ért.

A Gizmodo szemezgetett néhány hozzászólást a videó alatti, 60 ezernél is több kommentből, amelyekből az derül ki, nem mindenkinek esett le, hogy egy digitálisan manipulált videót lát. Hogy ennyi embert megvezet majd, bevallása szerint Oleck sem gondolta volna, de azokban a napokban, amikor minden hírcsatornán a platformjáról valló Zuckerberg ömlött a nézőkre, még ez is átment a szűrőn.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!