A 2018 márciusában gőzerővel terjedő figyelmeztetés így néz ki:

„A WestEnd City Centerbenben voltam, bementem a Sparba venni néhány dolgot estére. Miután végeztem, a parkolóba mentem a kocsimhoz. Gyors bepakoltam a csomagtartóba, beültem és akkor vettem észre, hogy a szélvédőn egy boríték van. Hirtelen azt hittem valami reklámanyagot kaptam, így nem foglalkoztam vele igazán, elindultam hazafelé.
Út közben a visszapillantóba tekingetve furcsa volt, hogy egy fekete kisbusz szerű autó mintha utánam jönne. Egészen szinte a házunkig követett. Nagyon meg voltam rémülve, hazaszóltam a férjemnek, hogy nyissa ki a nagykaput, hogy egyenesen az udvarra állhassak be, mert egy autó a nyomomban van. Az utolsó saroknál nem kanyarodott utánam, hanem tovább hajtott egyenesen. Hazaérve a kocsiból kiszállva kérdezte a férjem, hogy hol az autó ami követ? Elmeséltem neki, hogy mi történt. Mit ne mondjak eléggé berezeltünk mindketten. Azután kinyitottuk a borítékot, ami az ablaktörlő lapát alá volt dugva.Egy kisebb összeg volt benne! Természetesen hamis pénz volt! Jeleztük a rendőrség fele is az esetet, akik elmondták, hogy ez egy új emberrablási trükk amivel próbálkoznak! Addig követnek, amíg meg nem állok, hogy kiszálljak és elvegyem a borítékot a szélvédőről. Ekkor mellém húzódva kinyitnák a kisbusz oldalát és betuszakolnának, majd valószínű soha többet nem hallana rólam a családom. Lehetséges, hogy a parkolóban csak azért nem próbálkoztak, mert nem egyedül voltam, hanem mások is mozgolódtak abban az időben. Köszönöm, hogy elolvastad és azt is, ha megosztod! Szeretném, ha felhívnátok erre az új módszerre mindenki figyelmit, hogy ne történhessen senkivel meg az a szörnyűség, hogy az emberrablók áldozata lesz! Legyetek nagyon óvatosak út közben, ha egy mód van rá, ne álljatok meg csak olyan helyen amit biztonságosnak éreztek és más emberek is vannak!”

Hasonló körlevelek a világból

A fent bemutatott, borítékos/bankjegyes trükközéssel világszerte rémisztgetik az embereket. Ezekben a figyelmeztetésekben általában azt is leírják, hogy a szerencsésen megmenekült áldozatok a rendőröknek is beszámoltak a próbálkozásról, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy ez egy ismert és terjedő fenyegetés.

Ehhez képest a legendák felkutatásával foglalkozó Snopes 2004-ben publikált és azóta többször frissített bejegyzésében is csak olyan hasonló sztorikat sikerült összegyűjteni, amelyben valaki ezt állította, de a hatóságoknak nem sikerült megerősíteniük az értesülést.

Az üzenetet nem egy alkalommal megtévesztett rendőrök is továbbították ismerőseiknek, így a szöveg alatt a kérdéses rendőrök levelezési névjegye is megjelent. Ezt sokan – alaptalanul – hivatalos megerősítésnek vélték, ami még a rendőrség valóban hivatalos cáfolata után is csak tovább táplálta a szóbeszédet.

Természetesen erről a kocsilopási módszerről sem állítható, hogy soha az életben nem történt ilyesmi a világon, de a megkérdezett szakértők és rendőrök szerint új és növekvő bűnözési hullámról semmiképpen nem lehet beszélni.

Hogy a magyar verzióban nem is kocsilopás, hanem emberrablás szerepel?

Ez – tekintve hogy az emberrablás még a gépkocsilopásnál is ritkább és súlyosabb bűncselekmény – tovább csökkenti az esélyét annak, hogy valós beszámolóról legyen szó. Egy olyan fenyegetésről, amiről a rendőrség tud, nem csak kamuoldalak és facebookos bejegyzések számolnak be. Mindenesetre – biztos, ami biztos – a rendőrséget is megkérdeztem; ha megérkezik a válaszuk, frissítem a cikket. Update 1. | Az Indexnek a rendőrség az ügyben azt a választ adta: “a megkeresésében szereplő elkövetési módszerről a rendőrségnek válaszadásunk idején nincs tudomása”.

Az illusztrációként használt képről annyit érdemes még megjegyezni, hogy azt elsütötték már egy olyan történethez is, amelyben – egy másik plázában – egy nő kapott ajándékot ismeretlentől. Abban a borítékban a 13 500 forint mellett állítólag ez az üzenet volt: „Ez egy véletlenszerű, kis jótett… nem kell visszafizetned, de adj cserébe egy kis kedvességet másoknak… ez volt az én részem… te mit fogsz tenni? Péter” 

Egyébként nem ez az első WestEnddel kapcsolatos emberrablós fenyegetés: 2016 májusában arról szólt a fáma, hogy a bevásárlóközpont tetejéről próbálnak embereket elcsalogatni. A rendőrség akkor arról tájékoztatott: nem érkezett hozzájuk ezt alátámasztó bejelentés.

További alaptalan, vagy túlparázott autós fenyegetésekről itt olvashattok.

Update 2. | A szöveget a Facebookon közreadó, és azzal több mint 27 ezer megosztást generáló felhasználó egy nappal bejegyzése közzététele után ezt írta hozzászólásként: “MINDENKI AZT HISZI HOGY EZ FELEM TÖRTÉNT MEG ,LEÍROM IDE IS AZ OLDAL NEVE .MINDENEGYBEN BLOG. ÉN IS ONNAN OSZTOTTAM MEG AHOGY MÁSOK IS HA KAMU NEM KEL MEGOSZTANI NA MOST ÉN HONNAN TUDJAM HOGY KAMU VAGY NEM A HÖLGY NEVE IS OTT SZEREPEL AKI FELTETTE EZT A POSZTOT NA MOST MI AZÉRT VAGYUNK HOGY FIGYELMEZTETJÜK EGYMÁST ÉN SEM TUDOM HOGY EZ MOST KAMUKÉNT TETTE FEL VAGY IGAZAT ÍRD TŐLE KÉNE MEG KÉRDEZNI NEM PONT TŐLEM ,MERT NEM CSAK ÉN EGYEDÜLI VAGYOK A MEG OSZTÓ ÉN IS MÁS UTÁN OSZTOTTAM MEG.”

Ha új vagy itt, és érdekelnek hasonló bejegyzések, kövess be a Facebookon. Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!