A héten jött ki a Gallup új kutatása, amelyből az derül ki, hogy az amerikaiak több mint fele gondolja úgy: nincs hatással az életére a klímaváltozás. Csupán 45 százalék van tisztában azzal, hogy a jelenség komoly veszélyt jelent már most is – például az extrém időjárási események elszaporodása által. Ezzel kapcsolatban kérdezett meg a Verge több szakértőt is, azt firtatva, mi lehet ennek az oka.

Az egyik ok pszichológiai: az emberek nehezen hoznak áldozatot 30-40 évvel későbbi, feltételezett haszonért. Sokan ugyanis úgy vélik: a klímaváltozás hatásai csak 2050 és 2100 között jelentkeznek majd, ráadásul az amerikaiak még abban is bíznak, hogy akkor is csak a világ más országait érik majd negatív hatások. Mint a kognitív torzításokról szóló cikkemben is bemutattam már: a globális felmelegedés kapcsán azért viselkednek sokan teljesen nyugodtan, mert nem tudják elképzelni, hogy az előrejelzések valósággá válásával megváltozhat az életük. Ameddig nem pusztítja el egy hurrikán korábban katasztrófabiztosnak gondolt házukat, árasztja el településüket egy folyó teljesen váratlanul, vagy perzseli fel környéküket az erdőtűz, az embereket jobban foglalkoztatja például az, ki tudják-e fizetni számláikat. A normalitás torzításának hatását táplálják a média alaptalan pánikkeltései is, ugyanis a sok farkast kiáltó híradás közepette nehéz megállapítani, mikor érdemes tényleg félni.

De befolyásolja az emberek viszonyát a klímaváltozás iránt a politika is. Amerikában jellemzően a demokrata szavazók aggódnak jobban a klímaváltozás negatív hatásai miatt, a republikánusok szerint viszont az egész csak egy hájp, amellyel országuk szabad piacát – és ezen keresztül Amerika vezető szerepét – akarják meggyengíteni. A társadalom polarizációja a kérdésben már jó ideje érződik, és nem segített a klímavédőknek Donald Trump megválasztása sem, aki szerint felmelegedés csak egy hoax, amire jó bizonyíték, hogy tavaly télen is extra hideg volt az országban (az extrém hideg valójában persze csak a klímaváltozás hozta extrém időjárásra bizonyíték).

Mellékszál: van egy TED-előadás, amely elvileg erre a politikai megosztottságra próbál megoldást kínálni. Ted Halstead amerikai klímaszakértő szerint létezik az amerikai republikánusok számára is elfogadható terv a klímaváltozás ellen, amely a dominóhatásával állítólag az egész világra befolyással lehet. A konzervatív politikusok, közgazdászok és üzleti mogulok közreműködésével készített, piaci alapú klímamegoldás lényege a fokozatosan növekvő karbonadó, amely minden gazdasági tevékenységet érintene. Mivel ennek bevezetése normál esetben minden kormánynak maga lenne a politikai öngyilkosság, Halsteadék terve a beszedett pénzeket közvetlenül az állampolgároknak adná. Ezzel nemcsak népszerűvé tennék az intézkedést a családonként járó körülbelül évi 2 ezer dollárral, hanem kézzelfoghatóvá tennék az áldozathozatal hasznát. Halstead szerint ezután – a republikánusok és az üzleti szereplők nagy örömére – a kérdés állami szabályozását is vissza lehetne szorítani. A terv negyedik pillére annak ragályossága: ha ugyanis a rendszerben résztvevők a kimaradó országok importját saját lakosaik között szétosztott karbonadóval sújtanák, a nem adoptálók állampolgárai nyomást gyakorolnának saját kormányukra hasonló terv elfogadására – hogy más országok lakosai helyett ők részesüljenek az adóból.

A climate solution where all sides can win | Ted Halstead

Why are we so deadlocked on climate, and what would it take to overcome the seemingly insurmountable barriers to progress? Policy entrepreneur Ted Halstead p…

Hogy miként lehetne az embereket közelebb vinni ahhoz, hogy megértsék a klímaváltozás hatásait? A Verge megszólalói szerint például azzal, hogy a folyamatot összekötjük egy jelenben is kézzelfogható eseménnyel – Kínában például a légszennyezettség és az egészségügyi problémák közötti kapcsolat megvilágításával sikerült a tiszta energiaforrások felé fordítani a közvéleményt. Az embereknek konkrét megoldásokra van szükségük, és reményre, hogy ők is hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez – mutatnak rá a Verge által megkérdezett szakértők.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!