A már itt is bemutatott összeesküvés-elmélet, a chemtrail szerint a háttérhatalmak különféle vegyi anyagokkal mérgezik a lakosságot, aminek jól látható “bizonyítékai” az égbolton látható kondenzcsíkok. Egyes verziók szerint a cél a lakosság tudatának befolyásolása, mások szerint a népességszabályozás vagy egyenesen a népirtás.

Bár a szkeptikusok rendre elmondják, hogy a permetezésre bizonyítékként bemutatott jelenségekre létezik egyszerűbb, érthető és logikus fizikai magyarázat is, a teória változatlanul nagy népszerűségnek örvend. Egy 2018 márciusi cikk szerint például a NASA “elismerte, hogy lítiumot permetez a Föld atmoszférájába”, ami “felveti a lehetőségét egy globális tudatmanipulációs projektnek is”.

Valójában az AP hírügynökség tényellenőrző oldala szerint a NASA semmilyen mérgezést nem ismert be.

Mindössze annyit magyaráznak el az űrügynökség oldalának egyik cikkében, hogy kutatórakétákkal lítiumot, báriumot és trimetil-alumíniumot (TMA) juttatnak a felső légkörbe, hogy aztán az ezekből képződő mesterséges felhők segítségével a Földről tanulmányozhassák a szélmozgásokat.

Egy ilyen vizsgálatban a TMA-t 80 és 180 km közötti magasságban, a lítiumot pedig 250 és 350 km közötti magasságban engedik ki. A NASA cikke szerint ebben a magasságban felszabadulva mindkét anyag ártalmatlan a Földön tartózkodók számára.

Az AP cikke még megjegyzi, hogy ugyanezeket az anyagokat, amiket a NASA a szélkísérleteihez használ (köztük például a lítiumot), a tűzijátékok során is használják, a NASA szerint ráadásul nagyobb dózisban és a Földhöz jóval közelebb.

Illusztráció: NASA

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!