A videó december elején terjedt el egy kínai közösségi oldalon, egy magát közbiztonsági vezetőként bemutató férfi bejegyzése nyomán.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Snopes szerint bár a videót elterjesztő férfi létező személy, hivatalos kínai közbiztonsági csatornákon nincs nyoma hasonló bejelentésnek.

Mindezen felül – a legendavadász oldal szerzője szerint – a felvételen több olyan részlet is tetten érhető, amely leleplezi a digitális manipulációt.

Ezek egyike 38 másodpercnél látható, amikor is a bemutatót tartó férfi elhalad egy növény mellett, amelyet véletlenül megérint, és az mozogni kezd. Ez a nem tervezett malőr pedig azt eredményezi, hogy az előre felvett háttér és az aktuális jelenet részletei már nem fedik egymást teljes mértékben, aminek köszönhetően a mozgó növény hirtelen “lefagy”.

De még ennél is árulkodóbb az a jelenet, amikor a köpenyt tartó ujjak annak ellenére tűnnek el, hogy a köpeny előtt vannak.

Láthatatlanná tevő köpeny leleplezése

Mindezek a jelek arra engednek következtetni, hogy a felvétel jó eséllyel úgy készült, hogy első körben felvettek egy videót a jelenet színhelyéről, ember nélkül. Aztán jött a férfi, kezében egy köpennyel, és eljátszotta a szerepét. Végezetül pedig digitális manipulációval összemosták a két felvételt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!