2017 szeptemberében megjelent egy szülésről beszámoló, szomorú vallomás a Babies Are Beautiful Facebook-oldalon. Mellette pedig egy kép, amely állítólag az anyát megmenteni nem tudó orvos látható. A sztori gyorsan összegyűjtött több mint félmillió megosztást, két nappal később pedig már magyarul is olvasható volt a buzzblog.eu oldalon (ebből vettem az alábbi részletet is):

” (…) Ma sírnom kellett. Zokogott a lelkem, mert elvesztettem egy nőt. Mindig arra kérem Istent, hogy ez soha ne történjen meg, de néha Istennek más tervei vannak. Miért annyira fájdalmas ennek a nőnek az esete? Férjével 14 évig küzdöttek, hogy gyermekük születhessen. Mindet kipróbáltak, beleérve a mesterséges megtermékenyítést. Az emberi tudásnak köszönhetően, a petefészek ciszták ellenére végül teherbe esett és úgy tűnt, hogy minden rendven van és éreztem, hogy Isten velünk van. 9 hónap múlva férjével rohantak a kórházba, és én mindent megtettem, hogy segítsek neki a szüléskor. Órákig tartott a vajúdás, a fájdalom pedig intenzíven erősödött, ezért úgy döntöttünk, hogy megcsászározzuk. A nőt elvesztettem, a baba pedig túlélte. Mielőtt utolsó lehelletét kibocsátotta, karjába vette a kisbabát és elmosolyodott, majd így szolt: ‘Csodálatos Istenünk van’, aztán átadta lelkét. (…)”

Egyszerű kattintásvadászat

A Snopes szerint azonban a történet részleteinek megismerése arra utal, hogy klikkvadászatról lehet szó.

– A facebookos oldal egy babaételeket árusító online shophoz kapcsolható.
– A szóban forgó facebookos oldalon rendszeresen osztanak meg hasonló, lájkgyűjtésre alkalmas képeket, sztorikat, sőt maguk is gyakran bátorítják követőiket forgalomnövelésre alkalmas kommentek írására (például “Ámen“).
– A kérdéses történet helyszínéről, szereplőiről semmit nem tudunk meg a cikkből.

A gyanút erősítette, hogy a fotót kommentáló egészségügyi alkalmazottak gyorsan rámutattak: az orvosok nem nagyon járkálnak órával és mobillal a kezükben a szülőszobában.

A kép eredete

Aztán a megoldás is meglett: az illusztrációként használt képet Özge Metin török fotós készítette. A fotó nem egy elhalálozott anyát sirató orvost, hanem egy egészséges babát ünneplő, örömében síró apát ábrázol (a fotós instagramos oldalán a szülés többi képe is látható).

A facebookos oldalhoz kapcsolható szájt tulajdonosa, Alex Onyia a Snopes megkeresésére úgy nyilatkozott: a fotó valóban nem a történteket ábrázolja. Magát a sztorit pedig a Facebookon keresztül küldte be nekik egy követőjük, de nem csekkolták.

Snopes figyelmeztetését pedig érdemes fejben tartani: bár a félremagyarázott képekkel illusztrált, kamu sztorik osztogatása önmagában nem jelent komolyabb veszélyt a Facebook felhasználói számára. De például növelheti ismeretlen facebookos oldalak elérését, és azáltal a hozzájuk kapcsolt, szintén ismeretlen megbízhatóságú online shopok forgalmát.

Fotó: Özge Metin 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!