Rémálom Visegrádon: a nyílt utcán akarták elrabolni a gyerekeket címmel jelentetett meg cikket a Bors kedd reggel. A Pintér Péter rajzos illusztrálásával ellátott cikkben arról írnak, hogy egy fociedzésről hazafelé tartó társaság mellett megállt egy “fehér, lesötétített ablakú Audi és egy rendszám nélküli fekete furgon, aminek az ablakából kinyúlt egy kéz és megragadta” az egyik fiút.

A bajt a lap beszámolója szerint a fiú unokatestvére akadályozta meg, aki a másik kezénél fogva elrántotta az autótól a megtámadottat. A cikkben két állítólag érintett anyuka és a Visegrádi Sportegyesületet elnökhelyettese is megszólal, idézik a város önkormányzatának közleményét, továbbá a rendőrség álláspontját is: “Egyelőre nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, ettől függetlenül az eset összes körülményét megvizsgáljuk.”

A rendőrség szerint a Bors szűkszavú és hangulatkeltő

A rendőrség szerint – bár mindenki mást részletesen idéznek – az ő válaszukkal igen szűkszavúan bánik a bulvárlap. A hatóság szerint “az írás ebben a formájában egyértelműen hangulatkeltő, alkalmas arra, hogy az olvasók körében egy meg nem történt eseménnyel kapcsolatban pánikot keltsen”. Megnyugtatásként teljes válaszukat is közlik weboldalukon, amiből sokkal több ugyan nem derül ki, de tényleg mások a hangsúlyok:

“Az ön által leírtaknak megfelelő esetről nincs tudomása a rendőrségnek. Feljelentés, bejelentés az üggyel összefüggésben válaszadásunkig nem érkezett. A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai a közösségi médiából szereztek tudomást az ön által is megfogalmazott híresztelésről. Azzal kapcsolatban adatgyűjtést végeztek, az érintett személyeket meghallgatták. Válaszadásunkig az ügyben nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, ettől függetlenül az eset összes körülményét megvizsgáljuk.”

Update | A rendőrség esti közleményében tett pontot a történet végére, megerősítve, hogy csak a gyermekek képzeletében történt meg a gyermekrablási kísérlet. “Ami már az adatgyűjtés elején is biztonsággal kijelenthető volt, az érintett gyermekek mai, ismételt meghallgatását követően további megerősítést nyert. Szüleik jelenlétében elmondták a rendőröknek, hogy a gyermekrablás kísérletének történetét ők találták ki, hogy társaikat megvicceljék, az valójában nem történt meg. A szentendrei rendőrök a gyermekek elmondása mellett az adatgyűjtés és a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése útján is kétséget kizáró módon megállapították, hogy a kreált történet a valóságban nem történt meg” – írják.

Gyermekrablással kapcsolatos híresztelések az elmúlt évekből.

Illusztráció: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!