A leadben megidézett mondat jó pár éve kering a neten. A kultúratámogatás körüli csatákban Magyarországon is rendre felbukkan, Amerikában pedig legutoljára azt követően jött elő újra, hogy a sajtó 2017 januárjában arról számolt be: a Trump-kormányzat a művészeti alapoknak folyósított támogatás megvágását tervezi.

A Snopes szerint azonban semmi bizonyíték nincs arra, hogy Churchill valaha is mondott volna ilyet. Richard Langworth történész 2009-es blogbejegyzése szerint a párbeszéd először néhány évvel cikke születése előtt bukkant fel a Village Voice oldalon. Langworth szerint Churchill legfeljebb csak hasonlókat mondott, amikor például a nemzeti galéria vezetője 1940-ben felvetette, hogy galéria festményeit Kanadába kellene menekíteni. Churchill – dokumentált – válaszában elvetette ezt az indítványt, és kijelentette: a festmények maradnak, ők pedig győzedelmeskedni fognak.

A szóban forgó idézetet a Nemzetközi Churchill Társaság szóvivője is kamunak minősítette, egy hasonló churchilli gondolatról viszont ő is beszámolt. Egy 1938-as beszédében Churchill a művészeteket alapvető fontosságúnak nevezte a nemzet életében, hozzátéve: az állam magának tartozik azzal, hogy fenntartsa és ösztönözze a művészeteket. De ez még a második világháború kitörése előtt történt.

Összefoglalva: bár Churchill fontosnak tartotta a művészeteket, nincs rá bizonyíték, hogy a hozzá e témában kapcsolt leghíresebb mondat eredeti lenne. Churchill – Einstein mellett – azon hírességek körébe tartozik, akiknek a nevét – bizonyos gondolatok, meglátások hitelesítése érdekében – gyakran csatolják utólag kitalált idézetekhez. Néhány híres Churchillnek tulajdonított kamuidézettel én is foglalkoztam már, a Quote Investigator oldalon pedig még ennél is több, négy találati oldalnyi Churchill-idézet utáni nyomozásról olvashattok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!