“Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban. Svédország. Ki hitte volna? Svédország” – idézi az MTI Donald Trumpot, aki a floridai Melbourne városában tartott gyűlést.

A svédek nem tudnak semmiről

A beszédet hallva Svédország azonnal magyarázatot kért az amerikai külügytől, jelezve, hogy ők nem tudnak terrorjellegű, nagyobb eseményről a közelmúltból.

Ezzel párhuzamosan a svéd rendőrség is közölte: nincs ok a terrorfenyegetettség szintjének megváltoztatására.

Carl Bildt volt svéd külügyminiszter pedig csak annyit kérdezett a Twitteren: “Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi?”

Trump Foxot nézett

A Fehér Ház szóvivője előbb úgy magyarázta Trump szavait, hogy az elnök általában a romló bűnözési statisztikákra utalt Svédországban. A Reuters szerint azonban a bűnözési mutatók nem romlottak Svédországban, sőt 2005 óta folyamatosan javulnak – írta az MTI.

Aztán Trump is szót kért az ügyben, és a Twitteren bevallotta: nyilatkozata a Fox News Svédországgal és bevándorlókkal foglalkozó műsorára reflektált.

A netet persze nem kellett félteni, gyorsan rácuppantak Trump alternatív valóságára. Van, aki szerint Svédország már megtette a lépéseket a baj megakadályozására:

 

És a már megszokott szolidaritáskimutatás is beindult:

 

De volt, aki csak Trumpnak üzent, azt javasolva: amerikai elnökként a Fox adásai helyett inkább hírszerzési szakemberek segítségével tájékozódjon.

 

A BBC cikke Trump hülye/félreértett mondatáról.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!