A január eleji híradások szerint első körben egy 6 éves kislány kért a család Alexájától egy babaházat és egy doboz sütit, aminek hatására hamarosan meg is jelent a postás a termékekkel. Erről a vásárlásról aztán a tévében is beszámoltak, és amikor a műsorvezető megismételte a kislány rendelést elindító mondatát, állítólag az adás nézőinek Alexái is bekapcsoltak, és tömegesen adtak le a rendeléseket a körülbelül ötvenezer forintos babaházra.

A januári cikkek megjelenése után engem is megkerestek a témával kapcsolatban. Bejegyzés akkor nem lett róla, de a kérdezőnek azt válaszoltam, hogy azt a részét mindenképpen óvatosan kezelném a hírnek, hogy a készülékek tömegesen indítottak rendeléseket a műsor után – ahogy erre már a Verge akkori cikke is utalt.

A Snopes a minap jelentette meg nyomozásait a kérdésben, és – mivel az írás szerzője egyértelmű bizonyítékot sem a hír cáfolatához, sem a megerősítéséhez nem talált – az esetet bizonyítatlannak címkézte meg. Néhány dolgot azért érdemes idézni a cikkből:

– A kislány édesanyja egy interjúban bemutatta telefonját, amelynek naplófájljában tényleg ott volt a kislány kérése, de alatta Alexa válasza is látható volt, az pedig az volt: “Bocsánat, nem találom a választ a kérdésre”.

– A Snopes szerzője is megpróbálta megismételni az esetet, de ő még sutább válaszokat kapott a digitális asszisztenstől. Rendelési eljárást viszont csak akkor sikerült elindítania Alexa révén, ha a “rendel” szót használta, és még akkor is meg kellett erősítenie szándékát. Más kérdés, hogy ezt háromszor is megtette, az asszisztens mégsem teljesítette kérését.

– A cikk szerzője megkereste az Amazon szóvivőjét is, aki elmondta neki: az Alexán keresztüli rendelés többlépcsős folyamat, a rendszer beállításai pedig lehetővé teszik a hangjelzéses rendelés kikapcsolását, valamint jelszóhoz kötését is. (Más kérdés, teszem hozzá már én, hogy nem mindegy ám az sem, mi az alapbeállítás.)

– Végezetül pedig a Snopes nem tudta megerősíteni a tévéműsor utáni tömeges rendeléseket sem. A cikk szerint még ha is be is kapcsoltak volna az adást látva bizonyos házak Alexái, az ő tulajdonosuknak is meg kellett volna erősíteni a rendelést.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!