Az ördöginek minősített mogyorókrém veszélyeire már 2016-ban felhívta a figyelmet egy riogató körlevél. A Ködpiszkáló blog akkor tételesen is számba vette a szöveg egyes állításait, és a ferdítések és valótlanságok kiigazítása után megállapította: tény, hogy a Nutellában sok cukor van, aminek túlzott fogyasztása káros. DE! “Nem a Nutella a méreg, viszont minden, magas cukortartalmú étel veszélyeket rejt. Egy-két mogyorókrémes palacsinta még belefér, de nagykanállal a Nutellát (és a kristálycukrot) sem célszerű enni. Ha ezt tudjuk és nem felejtjük el, többet ér, mint a megalapozatlan ijesztgetés” – írták bejegyzésükben.

2017 elején aztán újra előkerült a vád, miszerint a népszerű mogyorókrém fogyasztása veszélyes – de ezúttal egy másik összetevője miatt. Az ügyről az Independent cikke alapján Magyarországon a Faktor számolt be, Rákkeltő a Nutella? címmel:

Májusban az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság [EFSA] figyelmeztetett arra, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Azt mondták, keveset is elég fogyasztani belőle, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél. Rengeteg élelmiszergyártó használ pálmaolajat, mégis a Nutella szenved leginkább a vásárlók bizalmatlanságától. Több olasz áruház, köztük a legnagyobb szupermarket-hálózat, a Coop is levette a polcairól az édességet megelőzésképpen“. A lap hozzátette azt is, hogy “a pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat – márpedig ez az élelmiszergyártás során előfordul.

Mi az alapja a figyelmeztetésnek?

A Faktor által idézett EFSA-jelentés létező. Az is igaz, hogy hatására az egyik legjelentősebb olasz szupermarket hálózat tavaly májusban bejelentette: kínálatából leszed több mint 200 pálmaolajat tartalmazó termékeket – írja a Snopes. Érdekes módon viszont a Nutella pont nem volt a polcról levett termékek között – legalábbis a Faktor által idézett Independent cikk ezt írja.

2017 januárjában azután lett megint ügy a Nutella hírbe hozott összetevőjéből, hogy a terméket gyártó Ferrero nyíltan kiállt a pálmaolaj mellett. A cég állítása szerint az összetevő – abban a formában, ahogy náluk felhasználják – biztonságos, és a vállalat az EFSA-jelentés ellenére sem cseréli le termékében – sőt reklámkampányt indított a védelmében. Állításuk szerint ugyanis rákkeltő mellékanyag csak a pálmaolaj 200 fok fölé melegítése során képződik, de ők ügyelnek arra, hogy e határ alatt maradjanak. Közleményük szerint az összetevő használata minőségi kérdés (ettől lesz termékük olyan krémes állagú), nem pedig spórolni akarnak a más olajoknál egyébként tényleg olcsóbb összetevővel.

Innentől tehát ez bizalom kérdése: hiszünk-e a Ferrerónak, vagy a költségei visszaszorítása érdekében a fogyasztói egészségével sem törődő mumust látjuk meg bennük. A Reuters megkérdezte az EFSA-t az alacsony hőmérsékleten finomított pálmaolaj esetleges veszélyeiről is, de a szervezet nem nyilatkozott a megkeresésre.

A valóság sokkal nehezebben adható el

Bármi is a helyzet, a Snopes szerint pontosabb lenne azt írni, hogy a “pálmaolaj egyik összetevőjének hő hatására létrejövő mellékterméke – amely esetenként olyan eljárás során keletkezhet, amit a Nutella állítása szerint nem alkalmaz – rákkeltő hatású lehet csecsemők és felnőttek bizonyos csoportja számára”. Ez viszont hosszú és bonyolult, ráadásul komolyabb tartalommenedzselési ismeretek nélkül is megjósolható, hogy a rákkeltő a Nutella megközelítésnél kevesebb embert vonz be az oldalra.

Az előző cikkhez hasonlóan itt is érdemes megjegyezni: nem a Nutella a legegészségesebb étel a világon, sőt, magas cukortartalma miatt inkább sorolandó a mértékkel fogyasztandó termékek közé. De a veszélyességével, “mérgezőségével” riogató felhívások, híradások esetenként félrevezetők és erősen túlzók.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!