Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. A baloldali kép tényleg egy 2000-es Simpson család epizódból származik?

A kép egy 2015-ös minivideóból van – nem sokkal azutánról tehát, hogy Donald Trump bejelentette: indul a republikánus elnökjelölti posztért.

#2. Tényleg 15 ezer amerikai szavazott egy halott gorillára?

Bár bizonyos hírek szerint a 2016 májusában a cincinnati állatkertben meggyilkolt Harambe gorilla 15 ezer voksot kapott az amerikai választáson, ez a szám egy szatirikus cikkből származott. Valójában nem tudni, hányan választották az ellenszavazás e módját, és – ha igaza van a Snopes-nak – pontosan nem is fogjuk megtudni.

#3. A kanadai bevándorlási hivatal weblapja tényleg lehalt egy időre a választás után?

Azt pontosan nem tudni, mi okozta a leállást, de az oldal bizonyos időpontokban valóban server error üzenettel fogadta látogatóit.

#4. Egy mozgalom tényleg Kalifornia Egyesült Államoktól való elválását szorgalmazza?

Valóban létezik egy mozgalom (Yes California, vagy CalExit néven is emlegetik), amely egy ideje kampányol egy Kalifornia függetlenedéséről szóló népszavazás mellett. Trump győzelme után a mozgalom utáni érdeklődés megnőtt.

#5. Donald Trump tényleg azt mondta 1998-ban, hogy ha elnökválasztáson indulna, republikánus lenne, mert ők a legsötétebb szavazócsoport az országban – bármit elhisznek, amit a Fox News ír?

A Snopes nemcsak nem talált bizonyítékot a fenti állításra, de az logikailag is hibás: 1998-ban ugyanis a Fox News hatása a republikánus szavazókra még egyáltalán nem volt olyan markáns, mint később.

#6. Tényleg milliók kérvényeztek kanadai állampolgárságot a választás óta?

Ezt csak a Global Sun nevű, kamuhírekben is utazó szájt állította.

#7. Tényleg Trump győzelméhez kötötte egy befektető, hogy nyilvánosságra hozza a birtokában lévő, exkluzív Wu Tang Clan raplemezt?

Martin Shkreli gyógyszeripari befektető az elmúlt hónapban tette azt az ígéretet, hogy Trump győzelme esetén teljes egészében lejátssza a Once Upon a Time in Shaolin című lemezt, amelyet egy árverésen szerzett meg 2 millió dollárért. Trump nyert, Shkreli viszont csak az első két dal részleteit játszotta le.

#8. Tényleg így ünnepelte a Ku Klux Klan Trump győzelmét Észak-Karolinában?

A kép nem KKK-tagok felvonulását ábrázolja. A fotón egy konzervatív felvonulás látható, amelynek tagjai amerikai, keresztény és Gadsden történelmi zászlókat vittek – ezeket értelmezték félre a gyenge minőségű fényképeket látva a neten. A Ku Klux Klan a Snopes szerint decemberben tervezi megünnepelni Trump győzelmét Észak-Karolinában.

#9. Tényleg azt mondta Al Capone, hogy Amerika nem választ meg női elnököt addig, míg a Chicago Cubs nem nyer bajnokságot?

<p>Az állítólagos idézet a Chicago Cubs hosszú idők óta várt bajnoki győzelme után, de még a választás előtt jelent meg a neten. A Snopes szerint viszont inkább csak egyfajta viccként, mint komoly idézetként. Al Capone 1947-es halálakor a Cubson még nem volt rajta az az örökös lúzer átok, ami egy ilyen viccnek megágyazott volna.</p>

#10. Tényleg Trump-ellenes tüntetőket tartóztattak le Los Angelesben?

Persze nem a véleménynyilvánításuk miatt, hanem mert aközben a 101-es úton akadályozták az autóforgalmat. A rendőrség bejelentette, hogy törvényellenesen gyülekeznek, és megkérte őket, hogy hagyják el a területet. Miután ezt nem tették meg, több embert bevittek.

Beküldöm

Teszteld magad az októberi hoaxkvízen!

Hány kérdésre tudod a választ? Megint szólok: figyelmesen olvassátok el a kérdéseket, mert nem az a kérdés, szerepelt-e a sztori az oldalon.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!