A hírt az angol nyelvű sajtóban a Daily Mail terjesztette el, azt állítva, hogy Moszkva kiadta hivatalnokainak: mielőbb hozzák haza külföldön élő családtagjaikat. Minderre állítólag azt követően került sor, hogy Putyin elnök lemondta franciaországi látogatását. A cikkben egy politikai elemzőt is idéznek, aki szerint ez egy “nagy háború” előkészületeire utal.

Ha azonban megnézzük a Daily Mail forrásául számító, orosz nyelvű Znak lap cikkét, azt láthatjuk, hogy ott a lépés indoklásaként nem a közelgő katonai konfliktus réme szerepel, hanem egy orosz közvéleményt jogosan irritáló jelenség. Nevezetesen az, hogy miközben az orosz elit a hazaszeretetről szónokol, gyermekeiket külföldi iskolákba járatják, és néhányan közülük – mint például Szergej Lavrov külügyminiszter Amerikából idegen akcentussal hazatérő lánya – szinte még a nyelvet is elfelejtik.

Körülbelül ez derül az orosz anyagból, és ez alapján a “hazahívás” inkább tűnik egyfajta kormányzati PR-próbálkozásnak, mint a saját erők idegen területről való kimentésének. Hogy ebből mégis világvégével való riogatás lett, ahhoz a kombinatív valóságértelmezéséről és hatásvadász címeiről ismert angol bulvársajtó is nagyban hozzájárult.

Az orosz-amerikai kapcsolatok valóban sokat és gyorsan romlottak az elmúlt években, de arra nincs bizonyíték, hogy Putyin a Nyugattal szembeni háborúra való készülődés jegyében rendelte volna haza a külföldön élő oroszokat – írja a Snopes.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!