A Harry Potter-regények szerzője 2004-ben került fel először a Forbes magazin dollármilliárdosainak listájára, ahol aztán hét évet töltött el. Ez idő alatt a könyvsorozata és annak megfilmesítése révén nehéz sorból feltörő írónő több szervezetet is támogatott, egyebek között 2010-ben tízmillió fontot adományozott egy szklerózis multiplex kutatására létrehozott klinikai központnak.

2012-ben aztán a Forbes arról számolt be, hogy Rowling lecsúszott milliárdosokat tartalmazó listájáról, aminek magyarázataként a magazin két okot jelölt meg: egyrészt az írónő közel 160 millió dollárnyi adakozását (ami vagyonának 16 százalékát tette ki), másrészt a magas brit adókat.

Ez a része az állításnak tehát félig-meddig igaz, de nem Rowling volt az első, akivel hasonló okokból hasonló történt – mutat rá a Snopes. A legendavadász oldal Jon Huntsman Sr. esetét említve felidézi, hogy a 2011-ig több mint 1,2 milliárd dollárt eladományozó amerikai üzletember 2010-ben azután esett le a Forbes milliárdosainak listájáról, hogy egy nagyobb összeget adományozott rákalapítványának.

Rowling egyébként az egészségügyi alapítványok mellett a számára szimpatikus politikai mozgalmaktól sem sajnálja a pénzt. 2008-ban például egymillió fontot adományozott a brit Munkáspártnak “a gyermekszegénység elleni kormányzati erőfeszítéseket jutalmazandó”, 2014-ben pedig ugyanennyit fizetett ki a skót függetlenség elleni kampányra.

Fotó: facebook.com/JKRowling

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!