A karkötő segítségével az ígéretek szerint bárhol könnyen internetezhetünk, elolvashatjuk leveleinket, fogadhatjuk hívásainkat – bőrszíntől és fényviszonyoktól függetlenül. A projektre a fejlesztők közösségi finanszírozás keretében gyűjtöttek pénzt (egészen pontosan több mint félmillió dollárt), ami – facebookos bejegyzésük tanúsága szerint – 2016 júliusában teljesült. Rálátást a termékre augusztus végére ígértek, de azóta nem voltak újabb hírek a Cicret Facebook-oldalán.

The Cicret Bracelet (Concept video)

The Cicret Bracelet (Concept video).With the Cicret Bracelet, you can make your skin your new touchscreen. Read your mails, play your favorite games, answer …

A több mint másfél éve húzódó projekt Captain Disillusion figyelmét is felkeltette, és friss videójában darabokra szedte a terméket. Állítása szerint a Cicret 2015 februári videójában nem egy prototípust láthatunk működés közben, mint azt állították, hanem egy digitálisan manipulált felvételt. Ráadásul a készítők azt is elismerték, hogy nem találtak fel semmi új technológiát, mindössze a meglévőket kombinálták – márpedig ezek Captain Disillusion szerint egészen biztosan nem adnának olyan eredményt, mint az a promóvideóban látható.

És hogy miért gondolja ezt? Videójában felsorolja a gyanús jeleket:

Cicret Bracelet DEBUNK

Please consider supporting my videos on: http://www.patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion examines the concept, design, execution and fundraising…

– Nincs olyan projektor, főleg nem ilyen kisméretű, amely akár nappali fényviszonyok közepette is, bármilyen bőrszínre képes olyan éles képet produkálni, mint az a videóban látható.

– A projektor nem szabályos négyszöget vetítene a karra, hanem egy a vége felé elmosódó alakzatot (ha pedig ledes helyett lézerkivetítőt használnának, azt sem a felhasználók szeme, sem pedig a bőre nem köszönné meg).

– A jelenlegi technológiák használatával kivitelezhetetlen, vagy legalábbis problémás lenne a Cicret érintésérzékelője is.

– A karkötő tervezett és képekkel bemutatott méretébe nem férne bele mindaz az eszköz, ami a kívánt hatás eléréséhez szükséges lenne.

A Kapitány szerint ezeken felül a termék elkészültét támogató közösségi finanszírozás is bűzlik: ötletüket a készítők először az Indiegogón próbálták megfuttatni, de azt a kampányt 1300 dollár összegyűjtése után leállították, és az adományok gyűjtését átvitték saját oldalukra. Ott állítólag össze is jött a szükséges félmillió dollár, de talán nem minden támogató vette észre, hogy – a nagy közösségi pénzgyűjtők gyakorlatához képest – a készítők sikertelen projekt esetére nem kötelezték magukat a pénz visszafizetésére.

De hogy ne csak a rosszindulat legyen: bár Captain Disillusion fenntartja véleményét, hogy az állítólagos prototípust bemutató felvétel digitálisan manipulált és így félrevezető, jószándéka jeléül maga is kifizetett 250 dollárt az ígéretek szerint 2016 decemberére elkészülő Cicretre. És most nagyon várja, hogy befusson.

Update | 2017 elején Captain Disillusion újabb videót készített a fejleményekről. Előző videója után a készítők elkezdtek kommunikálni (igaz, csak egy irányba, mert a kommenteket közben lezárták), de karkötő még mindig nincs.

Cicret Bracelet UPDATE

Please consider supporting my videos on Patreon: http://www.patreon.com/CaptainDisillusionCaptain Disillusion reports on the latest developments of the fable…

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!