A világot egy szűk hatalmi elit irányítja, illetve a mögöttük álló illuminátusok – dobott be egy ősrégi összeesküvés-elméletet a TV2 a héten. A Tények Extra szerint talán maga Angela Merkel német kancellár is közéjük tartozik, legalábbis sokszor tartja úgy a kezét, ahogy a titkos társaság tagjai. S bár a műsorban egy protokollszakértő elmondja, hogy ez a kéztartás legfeljebb a koncentrálással lehet összefüggésben, szavai elvesznek a konteókban utazó Hihetetlen Magazin szerkesztőjét is megszólaltató, sokat sejtető körítésben. A műsort kommentáló Urbán Ágnes médiakutató szerint az ilyesféle összeállítások nem “a tájékozottabb hírfogyasztóknak, hanem sokkal inkább azoknak készült, akiknek egy kereskedelmi tévé híradója a legfőbb hírforrásuk, s ezáltal manipulálhatóak”. Egy másik kutató, Polyák Gábor szerint “az illuminátus-sztori nem más, mint a már jól megdolgozott közönség tűréshatárának, a még befogadható képtelenségek körének tágítása. Egy újabb valóságértelmezés, ami lehet, hogy nem igaz, de lehetne akár igaz is” – írja. Merkel leilluminátusozása egyébként nem új jelenség, de az anyag a közelmúltban – a TV2 “leleplező” riportja előtt nem sokkal – az angol bulvársajtón is végigfutott. A konkurencia mindenesetre nem hagyta ki a ziccert: péntek este az RTL műsorvezetői az illuminátusokhoz kötött kéztartással búcsúztak el nézőiktől, megtrollkodva ezzel a TV2 műsorát.

Több merénylő támadt egymástól távoli helyszíneken – terjedt el a müncheni ámokfutás első óráiban, miután egy német-iráni kettős állampolgár  megölt kilenc embert és több mint egytucatot megsebesített. Az elsősorban Twitteren keresztül terjedő szóbeszédek állítólag még a rendőrséget is többször megvezették, és az egymásnak ellentmondó információk ellenőrzése a támadás ideje alatt komoly kihívást jelentett. A Figyelő cikke szerint a rendőrség egy ponton még egy kérést is közzétett: „Kérjük, ne találgassanak tovább – ez sokat segítene!”. Emellett ezt a támadást sem úsztuk meg trollok által keringetett kamuképek és félreértelmezett fotók nélkül, ezekből a BuzzFeed készített válogatást.

terrortamadas_delafrika

Oltóanyaggal bekent M&M cukorkát szórnak a levegőből Amerikában a vadászgörények megmentésére – terjedt el a hír július közepén idehaza is. Ami igaz a történetből: az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat valóban vizsgálta a drónok bevetésének hatékonyságát az orális vakcinák terjesztésében, de a projekthez nem M&M cukorkát használnak, és nem is a vadászgörényeknek közvetlenül szórták a vakcinát. A Live Science cikke szerint a vadászgörényeket a fő eledelüknek számító, rájuk is veszélyes fertőzést terjesztő prérikutyákon keresztül fenyegeti a veszély, ezért a vakcinát utóbbiak számára fogják kiszórni. De nem M&M cukorka formájában, hanem M&M cukorka méretű, mogyoróvajat és oltóanyagot tartalmazó golyócskák alakjában.

Ahol a lakosság többsége iszlám vallású, ott az AIDS nem okoz akkora problémát Afrikában – világít rá egy összefüggésre egy neten terjedő térképpár. A helyzet azonban sokkal komplexebb annál, mint amit a térkép sugall – hívja fel a figyelmet a Big Think cikke, amely be is mutat néhány olyan nézőpontot, amely árnyalja a térkép egyszerűsített alapüzenetét.

iszlam_aids

Természetes C-vitamint tartalmazó vitamintablettáink jobbak, mint a versenytársak szintetikus termékei – különböztetik meg magukat a konkurenciától a telített C-vitaminpiac bizonyos szereplői. A gyógyszerekkel és gyógynövényekkel kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló blog cikke szerint azonban a kereskedelmi forgalomban kapható termékek szinte mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. De ezzel nincs is baj, mert – mint írják a blogon – “a természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó.” Hogy mi az alapja akkor a hangzatos reklámszlogeneknek? A blog szerint erre is megvan a magyarázat.

Szellemek Disneylandben? Lebegő város és repülő kislány? Titokzatos Micky egér mellek? – Captain Disillusionre mindig számíthattok, ha egy kamuvideóról szeretnétek megtudni az igazságot. Július végén egy portrécikkben mutattam be a rigai születésű Alan Melikdjaniant, akinek youtube-os videocsatornáját több mint 212 ezren követik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!