A neten évről évre felbukkanó, felirataival megosztásra buzdító (“Hány ember osztja meg ezt a hőst?“) fotó 2007 májusában készült a szentpétervári katonai felvonuláson. Készítője a BBC szerint egy Alekszandr Petroszjan nevű fotós, aki minden próbálkozása ellenére sem tudta utólag azonosítani a képen látható férfit.

A fotó mindentudó hozzászólói a férfi korára utalva még azt is kétségbe vonták, hogy valóban második világháborús veterán lenne. Egy katonai szakértő azonban a BBC-nek megerősítette: a veterán becsült életkora alapján nem elképzelhetetlen a dolog. A vörös hadsereg katonáinak életkorminimuma ugyanis 17 év volt, tehát ha a férfi 1945-ben állt be, akkor a 2007-es győzelmi napi ünnepségen 79 éves lehetett. De a szovjet hadsereg által katonasorba “adoptált” árvák egyikeként akár még ennél fiatalabb, például 13 éves is lehetett belépésekor – mutatott rá a szakértő.

De ami a lényeg: a Telegraph cikkében Petroszjan azt is elmeséli, miért sírt az idős férfi. Elmondása szerint nem azért, mert már csak ő maradt egykori alakulatából, hanem mert nem tudta utolérni a menetoszlopban haladó veterántársait.

Fotó: Alekszandr Petroszjan

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!